Για την πορεία του κορονοϊού μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό, Γιώργος Μπουλμπασάκος τονίζοντας πως με βάση την ιστορία των ιών και αυτός θα ακολουθήσει την συνηθισμένη φυσιολογική πορεία των «αέναων μεταλλάξεων» για να επιβιώσει και θα γίνεται «όλο και πιο μεταδοτικός και πιο ήπιος».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Γιώργος Μπουλμπασάκος σημείωσε: «Όταν βέβαια γίνεται πιο μεταδοτικός, όλο και πιο πολλοί αρρωσταίνουν και αυξάνεται η πίεση στα συστήματα Υγείας. Έχω την αίσθηση, όμως, ότι δεν θα πάμε σε κάτι πιο φονικό ή επικίνδυνο».

Διευθυντής πνευμονολογικής Ευαγγελισμού: Τι είπε για τη μετάλλαξη Delta και Delta Plus

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις Delta και Delta Plus και όσες προκύψουν μελλοντικά ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής στον Ευαγγελισμό ανέφερε ότι θα αφορούν ανεμβολίαστα άτομα, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

«Νοσούν οι νέοι άνθρωποι, γιατί η μετάλλαξη έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και επιπλέον είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των νέων» είπε.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Εκείνοι που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το ποσοστό εμβολιασμού δεν ξεπερνά το 65%. Φυσικά να εμβολιαστούν και οι νέοι 15 – 17 ετών, αλλά το μέγα πρόβλημα είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία θα δοκιμαστεί από τις εισαγωγές ανθρώπων που θα νοσήσουν βαριά και ενδεχομένως θα χρειαστούν και ΜΕΘ», εξήγησε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος.

«Οι ειδικοί μιλούν πλέον ακόμη και για νέα πανδημία, σημειώνοντας ότι πριν τις μεταλλάξεις υπολογίζαμε ότι θα είμαστε ικανοποιημένοι με ένα τείχος ανοσίας γύρω στο 70%, αλλά τώρα πρέπει να φτάσουμε στο 80%, κάτι που είναι πολύ δύσκολο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πολλές νοσηλείες και θανάτους. Δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας. Το κλειδί είναι να πείσουμε όσο πιο πολλούς να εμβολιαστούν, όχι να τους βάλουμε απέναντι γιατί θα αυξήσουμε τους αρνητές».

Ζήτησε δε από τους γιατρούς, τους επιστημονικούς συλλόγους και την Εκκλησία «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Βρετανία όπου οι αρχές εμβολίασαν μέσα στην καραντίνα περισσότερους ανθρώπους με μια δόση, η οποία όμως δεν προφυλάσσει από τη μετάλλαξη Delta. Ανάλογα προβλήματα όπως σημείωσε διαφαίνονται και στο Ισραήλ με τους Ορθόδοξους Εβραίους και τον αραβικό πληθυσμό που αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες όπως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός» διαμήνυσε.