Μπορεί η επιδημιολογική πορεία της χώρας να παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερη, όμως η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα ήρθε για να προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς.

Η χώρα κινείται σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να καταργείται τη Δευτέρα, όμως παρά τα βήματα που γίνονται με στόχο την «επιστροφή στην κανονικότητα», η νέα μετάλλαξη προβληματίζει, καθώς λόγω της μεταδοτικότητάς της επαναφέρει τον κίνδυνο για τοπικά lockdown.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Δεύτερον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Κορονοϊός: Λίγο κάτω από 400 νέα κρούσματα -Στους 239 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε κατά την τελευταία ενημέρωση 395 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 21. Στους 239 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 395, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 420.295 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 239 (65,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.649 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 53 (ημερήσια μεταβολή -18,46%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 58 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.634 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».