Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το νέο σχέδιο νόμου που αφορά την αμυντική συνεργασία μεταξύ της υπερδύναμης και της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021», όπως είναι η επίσημη ονομασία στο νομοσχεδίου, θα τεθεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής και εάν υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεσή του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο είναι διακομματικό, φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, και του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, και αυτό που επιδιώκει είναι την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας. Με την υπερψήφισή του, επί της ουσίας θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας, εάν το επιθυμεί, να αποκτήσει τα αμερικανικά υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εάν θέλει να τα αγοράσει η Ελλάδα, πλέον θα είναι πολύ εύκολο αφού θα έχουν ξεπεραστεί όλοι οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι.