Για την πορεία του κορονοϊού, το πέταγμα των μασκών αλλά και το πως θα βλέπουμε τον ιό του χρόνου μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Έως τις αρχές του 2022 τον κορονοϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος το πρωί της Τρίτης (22/6) στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε πως τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ίδιος συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

«Τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό» σημείωσε.

«Οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι στις παραλλαγές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά» επεσήμανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην ”βρουν χώρο” για να επικρατήσουν» εξήγησε και πρόσθεσε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

«Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως το χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη» είπε.