Μέχρι το Γιακούτσκ της μακρινής Σιβηρίας, την περίφημη «πρωτεύουσα των διαμαντιών» στις όχθες του ποταμού Λένα και κοντά στον αρκτικό κύκλο, αναμένεται να φτάσουν -ενδεχομένως και από το 2015- τα μοναδικά κομψοτεχνήματα, που δημιουργούν οι ακούραστοι τεχνίτες των μονών του Αγίου ‘Ορους, χάρη στη μεσολάβηση του νεόπλαστου Ιδρύματος Φίλων της Ελλάδας «Η Φιλική Εταιρεία».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ιδρύματος, Θανάσης Αυγερινός, στόχος είναι εκκλησιαστικά είδη, από θρησκευτικές εικόνες μέχρι τέμπλα φτιαγμένα από τους μοναχούς-τεχνίτες του Αγίου Όρους, να κοσμήσουν ρωσικές εκκλησίες, αρχής γενομένης από έναν ναό στο Γιακούτσκ, ο οποίος βρίσκεται υπό ανέγερση. Κατά τον κ. Αυγερινό, στο πλαίσιο συνεργασίας του Ιδρύματος με τον δήμο Θεσσαλονίκης θα επιδιωχθεί επίσης η εκπροσώπηση της Αγιορείτικης Εστίας στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Το ‘Ιδρυμα Φίλων της Ελλάδας «Η Φιλική Εταιρεία», που έχει ως στόχο να ενώσει τις δυνάμεις Ρώσων επιχειρηματιών, ομογενών που ζουν στη Ρωσία και Ελλήνων, προς όφελος της Ελλάδας, ενορχήστρωσε μεταξύ άλλων την αδελφοποίηση του Γιακούτσκ με την αρχαία Ολυμπία ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Μεταξύ των πρωτοστατών της πρωτοβουλίας, στην οποία σήμερα μετέχουν περίπου 30 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνεται ο ομογενής Ιβάν Πανταζίεφ, κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής τράπεζας ROSTBANK, που πρόσφατα εξαγόρασε την KEDR Bank και ενδιαφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με τη δημιουργία υποκαταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.