Η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας σε συνδυασμό με τη δυνατότητα πλέον για εμβολιασμό από όλο τον ενήλικο πληθυσμό μετά και το άνοιγμα της πλατφόρμας και για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών με στόχο τη δημιουργία του τείχους συλλογικής ανοσίας επιτρέπουν στην κυβέρνηση να χαράξει νέα στρατηγική για την επόμενη μέρα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι, από τον Ιούλιο η υποχρέωση για διενέργεια self test αναμένεται να καταργηθεί για τους πλήρως εμβολιασμένους, ενώ ήδη το Μαξίμου έχει θέσει υπόψη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την πρόθεσή της να χαλαρώσουν τα μέτρα στα εμπορικά καταστήματα και στον τουρισμό, διευκολύνοντας την έλευση των ταξιδιωτών στη χώρα μας.

Νέες «ανάσες»

Η κυβέρνηση εισηγείται στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας τη χαλάρωση των μέτρων στο λιανεμπόριο και τον τουρισμό ως εξής:

  • Αλλαγή του ορίου και «πράσινο φως» για ένα πελάτη ανά 16τ.μ. στα καταστήματα λιανικού εμπορίου
  • Αρνητικό rapid test και όχι μοριακό για τους ανεμβολίαστους που εισέρχονται στη χώρα μας από Ε.Ε. και τρίτες χώρες
  • Εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία, προκειμένου τα παιδιά κάτω των 12 ετών να εξαιρούνται από τη διενέργεια τεστ όταν ταξιδεύουν.

Προς ανακωχή με τους φαρμακοποιούς

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ζήτησε από τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου δίμηνη παράταση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ή εφάπαξ διάθεση 8 self tests σε κάθε δικαιούχο, δηλαδή 4 + 4 τεστ για τους προσεχείς δύο μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, από την κυβέρνηση ζητήθηκε συγκεκριμένα η συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί και μένει να λάβει την τελική απόφασή του μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Τέλος τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

«Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου» έχει ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος. Επισημαίνεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει κάλυψη, καθώς η τελευταία διανομή έγινε για τρεις εβδομάδες ώστε να μην επιβαρύνονται και τα φαρμακεία με πολλές επισκέψεις. «Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα απαλλάσσονται από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ δεν θα χρειαστεί να απομονώνονται σε καραντίνα.

Στα «μαχαίρια» οι φαρμακοποιοί

Την ίδια ώρα, κόντρα ξέσπασε μεταξύ των φαρμακοποιών για τα self test με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να βγάζει την παρακάτω ανακοίνωση: «Την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την Υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία».

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με πρόεδρο τον Κώστα Λουράντο που έλεγε: «O Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως “αντάλλαγμα” να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία. Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.