Με τη μουσική να επιστρέφει στην εστίαση και την ελευθερία στην κινητικότητα των πολιτών να επεκτείνεται χρονικά, η ζωή μας μπαίνει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς με προϋποθέσεις που όμως καθίστανται απαραίτητες για την προστασία μας από το κορονοϊό, όπως είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και το όριο επισκεπτών – πελατών για να αποφεύγονται οι συγχρωτισμοί που «τροφοδοτούν» τον φονικό ιό και ενισχύουν τη μετάδοσή του.

της Γεωργίας Αθ.Σκιτζή

Από σήμερα επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ, ενώ πρεμιέρα κάνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις με τους μαθητές που θα συμμετέχουν να έχουν κάνει μία ημέρα πριν υποχρεωτικά self test.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού με στόχο εντός του καλοκαιριού να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα επιβραδύνει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού και θα καταστήσει πιο ήπια την πιθανή εμφάνιση 4ου κύματος. Στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πείσει ολοένα και περισσότερους διστακτικούς ακόμα πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων εξελίσσεται, δημιουργώντας σημαντικά κίνητρα για όσους παραμένουν αμετάπειστοι.

Ημερομηνία – ορόσημο η 1η Ιουλίου

Το σημαντικότερο άλμα ελευθερίας αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 1η Ιουλίου, καθώς το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη και οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα, καθώς θα διευκολύνονται σημαντικά τα ταξίδια. Στη χώρα μας, την ίδια ημέρα προσανατολίζεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο που θα ισχύει για τους γάμους και τις βαπτίσεις, καθώς οι δεξιώσεις θα διεξάγονται με ανώτατο όριο τα 300 άτομα και φυσικά με μουσική και χωρίς περιορισμό στο ωράριο.

Αντίο… μάσκα

H συζήτηση για τις ελευθερίες που θα απολαμβάνουν τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου εξελίσσονται κανονικά, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο από τις αρχές του Ιουλίου να μην είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με στόχο την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους.

Διασκέδαση με… πιστοποιητικό εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί μελετούν και το κομμάτι της ψυχαγωγίας του πληθυσμού, ειδικά τώρα που το έχουν ανάγκη μετά από μήνες εγκλεισμού και καταπίεσης. Για το λόγο αυτό είναι πιθανό μαζικές εκδηλώσεις να απευθύνονται αποκλειστικά σε πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανά χείρας θα μπορούν να συμμετέχουν π.χ σε συναυλίες χωρίς να απαιτείται να τηρούν αποστάσεις και να φορούν μάσκες.

Τέλος στα self test για τους εμβολιασμένους

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο. «Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Tρία self-test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από σήμερα

Από σήμερα έως και Σάββατο 19 Ιουνίου θα διατεθούν από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων) τρία self-test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τις τρεις επόμενες εβδομάδες από 21/6, 28/6 και 5/7, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.