Την άμεση απόσυρση διάταξης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με την οποία η Γενική Γραμματεία Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας(ΓΓΕΚ), θα μπορεί να προχωρά στην πιστοποίηση αποφοίτων ειδικών προγραμμάτων, ως εξειδικευμένων δικηγόρων ευρεσιτεχνίας(patent attorney), ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλης Αλεξανδρής στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΔΣΑ:

«Ο πρόεδρος του ΔΣΑ έθεσε στον υπουργό το θέμα της διάταξης του άρθρου 21 παρ. 7 στοιχ. δ του Νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» που έχει εισαχθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της».

Συγκεκριμένα στην επίμαχη διάταξη αναφέρεται ότι «στη Γενική Γραμματεία Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας(ΓΓΕΚ), δημιουργείται γραφείο υποστήριξης και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων των δημόσιων οργανισμών, το οποίο έχει σκοπό, μεταξύ άλλων: «Την επεξεργασία στη βάση διεθνών προτύπων διαδικασιών διαμόρφωσης, σε συνεργασία με δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς, πλαισίου και προγραμμάτων εκπαίδευσης στη νομοθεσία της ευρεσιτεχνίας ελάχιστης διάρκειας τριών ετών καθώς και πιστοποίησης των αποφοίτων αυτών των προγραμμάτων, ως εξειδικευμένων δικηγόρων ευρεσιτεχνίας(patent attorney), ότι συνδυάζουν κατ’ ελάχιστο ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις θετικής και νομικής κατεύθυνσης…».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας είπε πως θα επανεξετάσει το θέμα, ώστε να αρθούν τυχόν παρανοήσεις που αφορούν στη δυνατότητα άσκησης δικηγορίας από μη δικηγόρους, στον συγκεκριμένο τομέα.