Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο να οδεύει προς την τελική ευθεία για την ψήφισή του στη Βουλή, τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε 24ωρη απεργία, η ΓΣΕΕ θα κάνει στάση εργασίας, η Αθήνα θα μείνει χωρίς Μετρό, ενώ και τα καράβια θα δέσουν.

Όπως είχε γίνει γνωστό, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις-αποφάσεις ομοσπονδιών και νομαρχιακών τμημάτων, μετέτρεψε τη στάση εργασίας της 16ης Ιουνίου σε 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα.

Ταυτόχρονα, αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 16 Ιουνίου 2021, στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί, πρέπει να αποσυρθεί τώρα!» αναφέρει -μεταξύ άλλων- η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Επίσης, και η ΠΟΕΔΗΝ έκανε γνωστό ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και στη Συγκέντρωση 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος για «την απόσυρση του νομοσχεδίου που κατεδαφίζει, όπως υποστηρίζει, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Τη μετατροπή της στάσης εργασίας σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 16 Ιουνίου και συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σε έκτακτη συνεδρίασή του, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από 13:00 έως 17:00 και συλλαλητήριο στις 4 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Απεργία: Βάζει χειρόφρενο το Μετρό

Την ίδια ώρα, η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς μετρό την Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν 24ωρη απεργία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις καθώς επίσης και στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 6 το απόγευμα, διαδηλώνοντας «ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ, την αποδυνάμωση της απεργίας, την κατάργηση των ΣΣΕ και την επίθεση στα συνδικάτα».

Με δύο στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας. Έτσι, τα οχήματα θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ την ημέρα των κινητοποιήσεων.

Δεμένα τα πλοία

Στο ίδιο πλαίσιο με την προηγούμενη φορά θα κινηθούν αύριο και οι ναυτεργάτες. Η ΠΝΟ εξήγγειλε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, της Τετάρτης (16/06).

Εικοσιτετράωρη απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου κήρυξε για την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία».