Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διάθεση των self test μετά τις 19 Ιουνίου, οπότε και τερματίζεται η διανομή τους από τα φαρμακεία.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σε ερώτηση του Newsbeast για το εάν έχει καταλήξει η κυβέρνηση για το από που θα διατίθενται τα αυτοδιαγνωατικά τεστ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη απάντησε ότι: «έχει διασφαλιστεί η διανομή τους στην Επικράτεια για τον Ιούνιο» και συνέχισε : «υπάρχει συμφωνία μα τα φαρμακεία έως τις 19 Ιουνίου και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν έτσι. Εάν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι», αφήνοντας ουσιαστικά «παράθυρο» για συνέχιση της διανομής τους από τα φαρμακεία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε διαβούλευση με τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, ωστόσο ήδη στην τελική ευθεία θα βρίσκεται και η συζήτηση για την ενδεχόμενη διάθεση των self test από τα σούπερ μάρκετ.

Self tests και σούπερ μάρκετ: Τα σενάρια

Την ίδια ώρα, σενάρια για τη διανομή των self test από τα σούπερ μάρκετ τροφοδοτεί η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα για τις αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας τους.

Αναλυτικότερα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ για τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και από τις 06:00 έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου και έως τις 06:00 αναφέρει πως καταστήματα τροφίμων όπως σούπερ μάρκετ, φούρνοι κτλ, μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 22:30.

Στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων (όπως τα σούπερ μάρκετ), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

Και ακριβώς αυτή η πρόβλεψη επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια των τελευταίων ημερών πως μπορεί (μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να μην τα διαθέτουν δωρεάν από τις 19 Ιουνίου) τα self test να διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ.