«Προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού της Δικαιοσύνης»

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης από την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων


ΕΛΛΑΔΑ
20:16
30/10/2014
«Προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού της Δικαιοσύνης»
5
loading

Άστραψε και βρόντηξε η πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου μιλώντας κατά τη διάρκεια της Πανδικαστικής Συγκέντρωσης που διοργάνωσαν οι δικαστικές Ενώσεις καταγγέλλοντας «προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού της Δικαιοσύνης και του θεσμικού ρόλου των δικαστικών λειτουργών».

Με μια ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα η κ Θάνου έκανε λόγο για «μείζον θεσμικό ζήτημα» αναφερόμενη στην μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την Κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι: «Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη και εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει εντούτοις το κράτος κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο αρνείται την εφαρμογή της». Η κ. Θάνου ήταν κατηγορηματική «Η κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου, να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις… Επιβάλλεται να εφαρμόσει άμεσα στο σύνολο της τις δικαστικές αποφάσεις », είπε.
Τα πυρά της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εστράφησαν και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η κ. Θάνου κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για «αλαζονική λογική» καθώς και ότι κινείται «εκτός των πλαισίων του Κράτους Δικαίου» με αφορμή τις δηλώσεις του ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική και όχι οι δικαστές αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για «παραπληροφόρηση του κόσμου» σχετικά με το ποσό που πρέπει να δοθεί στους δικαστές στην προσπάθεια του , όπως είπε στην ομιλία της, να στέψει τον κόσμο εναντίον τους.

Η κ. Θάνου επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι οι δικαστές είναι προνομιούχοι λέγοντας με έμφαση : «Εμείς οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών, όπως επιμένει να θέλει να μας εμφανίζει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες πολίτες» υπογραμμίζοντας ότι και στους δικαστές επιβλήθηκαν τα ίδια μνημονιακά μέτρα με μειώσεις μισθών που άγγιξαν το 60%.

«Προστατεύουμε με τις αποφάσεις μας τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών όταν αυτοί προσφεύγουν στα Δικαστήρια για να ζητήσουν προστασία και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε και στο μέλλον» είπε η κ. Θάνου και αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις - σταθμό σε μια προσπάθεια να υπερασπίσει την …τιμή των δικαστών που δέχονται επιθέσεις ότι «λειτουργούν προς το συμφέρον τους » λέγοντας χαρακτηριστικά «Εμείς οι δικαστές εκδίδουμε αποφάσεις στην διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μειώνονται οι δόσεις στις τράπεζες.

Εμείς οι δικαστές με αποφάσεις μας από τον α βαθμό έως τον Άρειο Πάγο κηρύξαμε αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Εμείς οι δικαστές αναστέλλουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης για απολύσεις των συμβασιούχων

Εμείς οι δικαστές κηρύξαμε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των μισθών των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας».

Παράλληλα, μίλησε και για τη απόφαση του μισθοδικείου που κήρυξε «αντισυνταγματικές τις τελευταίες, τρίτες κατά σειρά, μειώσεις των αποδοχών των δικαστών» τονίζοντας ότι η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν απαρτίζουν δικαστές.

Η κ. Θάνου έκανε λόγο για δυσλειτουργία στη Δικαιοσύνη με αφορμή «συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων, η πολυνομία και οι αιφνιδιαστικές, αποσπασματικές και συχνά φωτογραφικές τροπολογίες σε άσχετα με το θέμα τους νομοσχέδια…».

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και την επιστροφή των αναδρομικών τους ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Μισθοδικείου για την φοροαπαλλαγή του 25% των αποδοχών των συναδέλφων της, από την πλευρά της Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.

Ανάλογες θέσεις ανέπτυξαν οι πρόεδροι της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πάρεδρος Ν.Σ.Κ., Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης. Να σημειωθεί ότι στην πανδικαστική συγκέντρωση δεν συμμετέχει η Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σήμερα έχουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής πρότεινε να νομοθετηθεί κοινό όργανο δικαστών και δικηγόρων, το οποίο θα προωθεί τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar toGatzoli

  Την μεγαλύτερη προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης της δικαιοσύνης την κανετε εσεις οι ιδιοι. Εισαστε προστατευμενοι συνταγματικά, σας κανάκεψαν μισθολογικά ολες οι κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα ειναι να εισαστε μία ντροπή. Για να βγάλετε μία απόφαση χρειάζεστε περισσότερο χρόνο και απο αφρικανικές χώρες. Οι αποφάσεις σας ειναι προβληματικές, απο που να ξεκινήσω, γιατι τα 18 εκατομύρια ευρώ ηταν μικρό αντιτιμο για τα αεροπλάνα της ολυμπιακής? υπηρχε καλύτερη προσφορά? τώρα που πληρώνουμε για να τα συντηρούμε και να καθονται ειναι δικαιο? Να σας πω τι ειναι δικαιο, να τα πληρώνετε απο τον δικό σας μισθό που ειναι και παρα πολύ καλύτερος απο τον μέσο του ιδιωτικού με αντιστοιχα προσόντα....

 2. avatar krligou

  Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερος παραλογισμός, να παραπονιέται η δικαστική εξουσία ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Θεέ μου έλεος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. avatar Mathitis93

  Τώρα θα έλθει το σφυριζα και θα σας περιποιηθεί. Έρχεται η σειρά σας.

 4. avatar jk

  Δωσε πονοοοο.....

 5. avatar XD

  Κα ΘΑΝΟΥ,ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ,ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ,ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ,ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ,ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ?ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΑΤΕ?ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ?ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΟΧΙ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει