Πρεμιέρα αναμένεται να κάνει η ακύρωση γάμων από το σπίτι. Τα συναινετικά διαζύγια θα είναι πλέον εφικτό να λυθούν με μόλις 8 απλά βήματα και σε 10 μόνο ημέρες μέσω υπολογιστή χάρη στην ειδική πλατφόρμα που δημιουργείται στην ενιαία ψηφιακή πύλη (gov.gr) από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Η ιδιαίτερα απλή διαδικασία κάνει ακόμη πιο γρήγορη και εύκολη την ακύρωση των γάμων για τα ζευγάρια που επιθυμούν να προχωρήσουν σε συναινετικό διαζύγιο αλλά ελοχεύει κινδύνους κυρίως για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα οικογενειακής βίας και καθοδηγούνται από τους συζύγους που τις κακοποιούν και τις εκβιάζουν.

Οι δικηγόροι εστιάζουν στη διευκόλυνση που θα προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους εκτιμώντας πως «η ψηφιακή δήλωση ενός εκ των συζύγων μπορεί εύκολα να αποτελέσει προϊόν ψυχολογικής πίεσης ή απειλής».

«Πολύς λόγος γίνεται για το νέο συναινετικό διαζύγιο που εισάγει ο Νόμος 4.800/2021, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις του Οικογενειακού Δίκαιου. Σύμφωνα με το τροποποιημένο άρθρο 1441 ΑΚ αρκεί πλέον η κοινή ψηφιακή δήλωση των συζύγων σε σχετική πλατφόρμα του Gov.gr, με την οποία θα δηλώνεται η κοινή επιθυμία τους για τη λύση του γάμου, αλλά και η κατανομή της γονικής μέριμνας και ιδίως της επιμέλειας των τέκνων, ο τόπος διαμονής τους, ο γονέας με τον οποίο θα διαμένουν, η επικοινωνία με τον άλλο γονέα και η διατροφή τους» υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbeast η δικηγόρος Οικογενειακού Δικαίου Νάντια Κωνστάντου από το δικηγορικό Γραφείο «Μίνα Καούνη και Συνεργάτες».

Όπως όμως εξηγεί παρόλη τη διευκόλυνση που προσφέρει η χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανέλεγκτη δήλωση ενός εκ των μερών, η οποία δεν κατοχυρώνεται δια της αυτοπρόσωπης παρουσίας του, ως προς το πραγματικό της δηλωθείσας βούλησης.

Η δικηγόρος Νάντια Κωνστάντου

Διαζύγιο από τον υπολογιστή: «Μπορεί να μην αντανακλά πραγματική βούληση»

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ψηφιακή δήλωση ενός εκ των συζύγων και – ας μη κρυβόμαστε- κατά συντριπτική πλειοψηφία, των γυναικών, μπορεί εύκολα να αποτελέσει προϊόν ψυχολογικής πίεσης ή απειλής και εν γένει ενδοοικογενειακής βίας και να μην αντανακλά τη πραγματική βούληση της γυναίκας και μητέρας» εξηγεί η Νάντια Κωνστάντου.

«Η ταχύτητα, που ”διαφημίζει” ο νέος νόμος, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ”λύνει τα χέρια”, αλλά σε κάποιες άλλες ”τα δένει οπισθάγκωνα”, αφού δεν θα είναι λίγες οι γυναίκες που θα ”υπογράψουν” δια δηλώσεως τους εξ αποστάσεως, οτιδήποτε θελήσει ο υποβολέας κακοποιητής τους» τονίζει η δικηγόρος Οικογενειακού Δικαίου Νάντια Κωνστάντου.

Διαζύγιο από το σπίτι: Τα 8 βήματα

Τα 8 βήματα για «άυλο συναινετικό διαζύγιο» παρουσίασαν σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα» την Πέμπτη (3/6).

Βήμα 1: Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν το ζευγάρι συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet εισάγοντας τα παρακάτω στοιχεία: τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που του εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά είτε τα ΑΦΜ, είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων, αλλά και τα επώνυμα και τα email των δύο συζύγων. Με την ολοκλήρωση οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, οι σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν μέιλ που τους ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία. Ο δεύτερος δικηγόρος λαμβάνει μέιλ που τον ενημερώνει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

Βήμα 2: Ο έτερος δικηγόρος επιβεβαιώνει τα στοιχεία, το τελικό έγγραφο και την επιλογή του συμβολαιογράφου

Βήμα 3: Οι σύζυγοι, έχοντας ενημερωθεί συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας

Βήμα 4: Μόλις δώσουν έγκριση στο κείμενο των δύο δικηγόρων και τη συναίνεση στη συνέχιση της διαδικασίας η εφαρμογή εκκινεί το 10ήμερο που μεσολαβεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λύσης του γάμου

Βήμα 5: Μόλις περάσουν οι 10 μέρες σύζυγοι, δικηγόροι και συμβολαιογράφος ενημερώνονται ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά είτε φυσικά

Βήμα 6: Μόλις υπογραφεί ο συμβολαιογράφος μπαίνει την εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο. Επίσης θα υπάρχει πεδίο κειμένου που θα αφορά τη συμφωνία για την επιμέλεια των τέκνων

Βήμα 7: Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία και μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της μητρόπολης.

Βήμα 8: Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservise, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό/μοναδικό αναγνωριστικ, βάσει του οποίου οι σύζυγοι/δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Το email περιλαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.