«Πολεοδομική εκκρεμότητα, ασάφεια και προφανή ανομία» κάνει λόγο το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την αποσαφήνιση του πολεοδομικού καθεστώτος στην κτηματική περιφέρεια του δήμου Ασπροπύργου και στη θέση «Λαιμός – Λουζιτάνια – Παραλία», μετά από αναφορά ιδιοκτήτη ακινήτου στη συγκεκριμένη θέση.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη αρχή, στο πόρισμά που απέστειλε προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, επισημαίνει ότι «ενώ η πολεοδομική μελέτη που ίσχυε το 1999 είχε ακυρωθεί δικαστικά το 2004, η πράξη εφαρμογής εξακολουθούσε να ισχύει και να παράγει έννομα αποτελέσματα». Δηλαδή, μετά την ακύρωση της πολεοδομικής μελέτης, η περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και συνεπώς δεν μπορεί να ισχύει ούτε η πράξη εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου, αφού αυτό δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ο πολίτης που έκανε την αναφορά στην αρχή, δεν μπορούσε να οικοδομήσει.

Όπως επισημαίνεται από την Αρχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάκληση του σχεδίου πόλεως επιβάλλεται από δικαστική απόφαση και εν προκειμένω το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής επανέρχεται στην αρχική κατάσταση.

Ο Συνήγορος, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, σημείωνε τα εξής στο πόρισμα:

α) Η περιοχή «Λαιµός-Λουζιτάνια-Παραλία» του δήµου Ασπροπύργου, βρέθηκε σε ένα καθεστώς πολεοδομικής εκκρεμότητας και ασάφειας, προφανούς ανομίας και ελέγξιμης δράσης των αρμόδιων διοικητικών οργάνων, καθώς παρατηρήθηκε έλλειψη συντονισμού, συνεργασίας, επικοινωνίας και συνολικής αντιμετώπισης του θέματος από την αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων. Επιπλέον, καθυστέρησε η αντιμετώπιση της ήδη κατατεθειμένης από το έτος 2008 στο ΥΠΕΚΑ, μελέτης του δήµου Ασπροπύργου για την επανένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης.

β) Η αποκατάσταση της νομιμότητας επιβάλλει την άµεση εξέταση και επικαιροποίηση, µε βάση τις σημερινές συνθήκες, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ του φακέλου µελέτης της επανένταξης της περιοχής, καθώς και η επείγουσα προώθησή του προς υπογραφή στον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ.

Τέλος, όπως αναφέρει η Αρχή, τα εν λόγω υπουργεία δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο πόρισμα και μόνο η Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής απέστειλε έγγραφο στο Συνήγορο, περιγράφοντας το σύνολο των ενεργειών στις οποίες πρέπει να προβούν οι συναρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυση του προβλήματος.