Η μεταφορά ενός βιβλίου στη μεγάλη οθόνη είναι συχνό φαινόμενο. Η περίπτωση να έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής πριν την κυκλοφορία του βιβλίου είναι κάπως πιο σπάνια. Το γεγονός ότι πρόκειται για Ελληνικό βιβλίο και Ελληνική παραγωγή είναι σχεδόν ανήκουστο!

Κι όμως μία τέτοια περίπτωση συναντάμε με το τελευταίο βιβλίο του ηθοποιού και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα «Ακάκιε» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Απ’ ότι φαίνεται η πένα του συγγραφέα κέρδισε την εμπιστοσύνη της εταιρίας παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» η οποία απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.

Αν η εμβληματική πλέον διαφήμιση «Ακάκιε μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι Μίσκο» έχει αποτυπωθεί για πάντα στο μυαλό μας, μέσα από το βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταύρου Στάγκου θα λάβει μία διαφορετική διάσταση, αφού το βιβλίο ασχολείται με την ιστορία πίσω από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα, ιδρυτή της εταιρείας ζυμαρικών.

Και αν οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πολλά γύρω από το θέμα, διαβάζοντας κανείς το βιβλίο εύκολα καταλαβαίνει γιατί οι «Αργοναύτες» έσπευσαν να αγοράσουν τα διακαιώματα, αφού πρόκειται για μια ιστορία που έχει όλα τα φόντα ώστε να μετατραπεί σε μία μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή που θα συγκινήσει και θα συναρπάσει το φιλοθεάμων κοινό.

Ένα μικρό παιδί, μόλις 11 χρονών, με όνειρο να γίνει μεγάλος και σπουδαίος ξεκινάει από το χωριό του, την Λιγοψά της Ηπείρου, φτάνοντας στην Αθήνα με μια λίρα και μια σοφή συμβουλή. Στόχος του να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων. Η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη. Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Ο ίδιος δεν θα το βάλει κάτω και αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα. Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, προσφέροντας με το έργο του στους γύρω του και στον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Το μήνυμα του βιβλίου διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις άνθρωπος, να δίνεις χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα, να μην φοβάσαι τις δυσκολίες αφού μέσα απ’ αυτές μαθαίνεις να αγωνίζεσαι και να θυμάσαι ότι πάντα υπάρχει τρόπος να βγει τελικά κάτι καλό.

Ο Κώστας Κρομμύδας συνθέτει μία συγκινητική ιστορία γεμάτη αισιοδοξία που μας μεταφέρει στην παλιά Αθήνα και στις γειτονιές, στον Θεσσαλικό κάμπο με τους χρυσούς σιτοβολώνες του, εξιστορώντας τη ζωή και το έργο ενός ανθρώπου που μπορεί να μας διδάξει πολλά. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι σε άλλα χρόνια με μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πιο ιδανικό συγγραφέα για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Αφενός διότι η συγγραφική ικανότητα του Κώστα Κρομμύδα αποτελεί εγγύηση ενός απολαυστικού αναγνώσματος, αφετέρου λόγω της συγγένειας του με τον Λευτέρη Μαντζίκα (ήταν ο παππούς της συζύγου του Κώστα Κρομμύδα) που του επιτρέπει μία πιο διεισδυτική ματιά αλλά και πρόσβαση σε μοναδικές πηγές.

Στις 440 σελίδες του βιβλίου ο Κώστας Κρομμύδας περιγράφει και αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία πίσω από την μεγάλη βιομηχανία ζυμαρικών μέσα από εκτενή έρευνα και την απαραίτητη δόση μυθοπλασίας για να μας χαρίσει μία εκπληκτική μυθιστορηματική βιογραφία για την εργατικότητα, την αγάπη, την προσφορά και γενικά το μεγαλείο ενός υπέροχου ανθρώπου.

Μέχρι να απολαύσετε την ιστορία στην μεγάλη οθόνη, πάρτε στα χέρια σας το βιβλίο «Ακάκιε» του Κώστα Κρομμύδα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, βουτήξτε σε μία συναρπαστική ιστορία και εμπνευστείτε από τη ζωή ενός ανθρώπου που με λίγα κατάφερε πολλά.