Από σήμερα η ηλικιακή ομάδα των 35-39 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Το κλείσιμο του ραντεβού μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή από φαρμακείο.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι συγκεκριμένες ηλικίες πολιτών είχαν μία και μοναδική επιλογή για εμβόλιο και αυτό ήταν το AstraZeneca.

Θα ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, εμβολιάζονται τώρα:

  • Πολίτες άνω των 30 ετών.
  • Πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.
  • Πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου.
  • Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
  • Εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Πώς προγραμματίζω ραντεβού

  • Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:
  • Έπειτα από σύνδεση με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.
  • Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Η δυναμικότητα και ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται σταδιακά. Μέχρι τη Δευτέρα 24/05 ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση στα νησιά ήταν 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε στο 20%, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Μίλησε για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εμβολιαστική κάλυψη της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς από το 11% στο 25% και η Σύρος από το 12% στο 23%. Για την εβδομάδα που διανύουμε στα 19 νησιά η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού ξεπερνάει το 90%. Ο κ. Θεμστοκλέους αναφέρθηκε όμως και σε πέντε νησιά στα οποία. η πληρότητα των ραντεβού είναι κάτω από 35% και είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλλονιά.

Διευκρινίσεις για όσους έχουν νοσήσει

Αναφερόμενος στους πολίτες που έχουν νοσήσει και μπορούν, πλέον, να εμβολιαστούν με μία δόση μετά από 6 μήνες έως 12 μήνες είπε ότι αν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο.