Νέα δυναμική εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού κάνει η κυβέρνηση σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα με το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων να έχει επανεκκινήσει, τους πολίτες μετά από μήνες να ξαναμπαίνουν σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και τους τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα μας τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το θέμα του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, καθώς την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις, εφόσον θα έχει προηγηθεί η ανάλυση των επικαιροποιημένων επιδημιολογικών δεδομένων, όπως αυτά αποτυπώνονται μετά και τα νέα ανοίγματα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε στην πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» και ειδικότερα για τους 5 εκατομμύρια και πλέον εμβολιασμούς στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter ότι: «Η Ελλάδα έσπασε το φράγμα των 5.000.000 εμβολιασμών. 3.280.000 συμπολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και από αυτούς 1.810.000 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς προς το στόχο μας: την Ελευθερία!».

«Ξεπεράστε τις δεύτερες σκέψεις και εμβολιαστείτε»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να μειώνονται οι νοσηλείες, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, ωστόσο δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και είναι τραγωδία να καταλήγουν άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το έχουν κάνει. Διευκρίνισε δε πως το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανδημίας δεν σημαίνει ότι κάποιος ευπαθής δεν εξακολουθεί να κινδυνεύει αν δεν εμβολιαστεί.

«Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τις απειροελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων. Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάχτυλο συμπολίτες μας που ακόμα σκέφτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την πρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση», επισήμανε.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους 35-39 ετών

Από σήμερα η ηλικιακή ομάδα των 35-39 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Το κλείσιμο του ραντεβού μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή από φαρμακείο. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι συγκεκριμένες ηλικίες πολιτών είχαν μία και μοναδική επιλογή για εμβόλιο και αυτό ήταν το AstraZeneca. Θα ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Rapid ή self test κατά την επιστροφή των τουριστών

Εν τω μεταξύ, στην ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη μέχρι να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID στάθηκε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Πρότεινε μάλιστα για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, κατά την επιστροφή στις χώρες προέλευσης, να μην απαιτείται μόνο η διενέργεια PCR (μοριακού τεστ), αλλά να δίνεται η εναλλακτική των rapid test και self test, καθώς – όπως εξήγησε- έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα εργαλεία για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις του Υπ. Ανάπτυξης

Να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση και να αυξηθεί το όριο των 100 ατόμων στα κέτερινγκ και τις δεξιώσεις εάν υπάρχουν μεγάλοι χώροι αναμένεται να εισηγηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στην επιτροπή των ειδικών, εισακούοντας τη «βροχή» των αιτημάτων από τους επιχειρηματίες, ενώ επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 5 π.μ. που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50% -70%, ωστόσο αυτό καθυστερεί, καθώς πρέπει να πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο ο εμβολιασμός, για να έχει στηθεί ένα ικανό πρώτο τείχος ανοσίας.