Ανακοινώσεις αναμένονται για την Αμφίπολη και το τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Περσεφόνη αποκαλύφθηκε.

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ότι: «Είναι πρώιμο να πούμε ότι ο τάφος είναι της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ίσως κάποτε να πήγε κι εκεί το πτώμα του. Δεχόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά η ανασκαφή είναι αυτή που θα δώσει τα πραγματικά στοιχεία».

Εκτίμησε ότι στο ψηφιδωτό είναι μια γυναικεία μορφή και πιθανότατα είναι η Περσεφόνη.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του ψηφιδωτού αναμένεται να δώσει απαντήσεις. Πρώτο και βασικό ερώτημα που θα απαντηθεί είναι εάν πράγματι υπάρχει και τρίτο πρόσωπο στο ψηφιδωτό και εάν αυτό είναι η Περσεφόνη ή κάποια άλλη μορφή.

Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ψηφιδωτό να συνδέει το μνημείο με τη δυναστεία του Φιλίππου του Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς παράσταση με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί και στους τάφους της Βεργίνας.

Μάλιστα η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού είπε ότι δεν έχει βρεθεί ξανά ψηφιδωτό σε μακεδονικούς τάφους, γεγονός που καθιστά τον τύμβο της Αμφίπολης ένα μνημείο ιδιαίτερο.