Στην τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού κατά τις Άγιες ημέρες στρέφει τις δυνάμεις της η κυβέρνηση, καλώντας τους πολίτες να μην εφησυχάζουν τώρα που τα κρούσματα μειώνονται και οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι σε τρία επίπεδα: διαπεριφερειακές μετακινήσεις, εκκλησίες και όριο των ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις έχουν από χθες απελευθερωθεί, ενώ η έξοδος των Αθηναίων από την πρωτεύουσα με προορισμό της εξοχικά τους, εντός της περιφερειακής ενότητας Αττικής, αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και αύριο, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

Την ίδια ώρα, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και δίνουν εντολή σε όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ταξιδέψουν εκτός Αττικής, να κάνουν μεταβολή και να επιστρέψουν πίσω στην πρωτεύουσα. Εκτιμάται δε ότι όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή του Πάσχα όλο και περισσότεροι θα είναι οι «επίδοξοι» ταξιδιώτες που θα επιχειρήσουν να ξεφύγουν από τους ελέγχους της τροχαίας και να πάνε στα χωριά τους. Πάντως, εκτός από τους αστυνομικούς στα διόδια βρίσκονται και επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για να ελέγχουν τα έγγραφα για μετάβαση σε εργασία, δηλαδή με χρήση scanner «τσεκάρουν» τις βεβαιώσεις εργαζομένων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η κόπωση των πολιτών από τα συνεχή μέτρα διεφάνη και από τις ουρές χιλιομέτρων που σχηματίστηκαν χθες στα διόδια της Ελευσίνας, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας πέρασαν περισσότερα από 13.000 οχήματα.

Έλεγχοι και στις εκκλησίες

Το επιχειρησιακό σχέδιο όμως της ΕΛ.ΑΣ με κωδικό Πάσχα αφορά και στις εκκλησίες, καθώς στόχος είναι να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Υπενθυμίζεται ότι για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και που θα βρίσκονται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ αυτοελέγχου. Για τις σημερινές ακολουθίες  σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Ως προς τις μετακινήσεις έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Με το βλέμμα στο άνοιγμα της εστίασης

Το βάρος στην επανεκκίνηση των καταστημάτων εστίασης την προσεχή Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου ρίχνει το Μαξίμου, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο επόμενο στοίχημα στο δρόμο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Μετά από 6 μήνες αδράνειας οι καταστηματάρχες έχουν αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες, δεδομένου ότι θα λειτουργήσουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις. Οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 στο 13033 προκειμένου να μεταβούν σε καφέ και εστιατόρια, ενώ απαγορεύεται η μουσική.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα ούτε στον τομέα της επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων, ούτε και στην υγειονομική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει θέσει ψηλά τον πήχη, δεδομένου ότι ο μήνας Μάιος είναι κρίσιμος λόγω και του ανοίγματος του τουρισμού.