«Το ΕΣΥ συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια και ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει να σταθεροποιείται – μέσος όρος εισαγωγών 504/ημερα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 1542 συμπολίτες μας σε ΜΕΘ – 561 non covid» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

«Θέλω να επισημάνω την τεράστια προσπάθεια όλων. Για 20 ακόμα ημέρες θα παραμείνουν οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και άλλη λίστα ιδιωτών γιατρών εάν παραστεί ανάγκη» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων ενόψει του Πάσχα επεσήμανε τα εξής:

  •  Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  •  Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  •  Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
  • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
  •  Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).
  •  Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.
  •  Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

Για τον εμβολιασμό

«Ο εμβολιασμός είναι η λύση για την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η πλειοψηφία των ανθρώπων στις ΜΕΘ είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν. Το Μάιο ενδεχομένως να φτάσουμε τους 2,5 εκατ. εμβολιασμούς. Τον Ιούνιο θα αγγίξουν τα 4 εκατ. οι εμβολιασμοί. Αυτός είναι ο τρόπος για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για άνω των 30 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca. Θα έρθει ειδική διάταξη στη βουλή που δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, κέντρα με όλους τους κανόνες. Επεκτείνεται και θα επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού εντός της ημέρας, δηλαδή μέχρι αργά το βράδυ αλλά και τα Σαββατοκύριακα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.