Με αεροσκάφος Antonov που προσγειώθηκε την Πέμπτη (15/4) στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παραλήφθηκαν 2,5 εκατ. self tests.

Συνολικά έως σήμερα έχουν παραληφθεί 6,4 εκατ. selfs.

Έως σήμερα έχουν διατεθεί ήδη σχεδόν 1 εκατ. τεστ στους δικαιούχους πολίτες και από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η διάθεση σε 1 εκατ. δικαιούχους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Φωτογραφίες από την παραλαβή των self tests:

Νέα πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους από Δευτέρα

Τα self tests μπαίνουν υποχρεωτικά στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα από την προσεχή Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη νέα στρατηγική της για την αντιμετώπιση της πανδημίας που συνδυάζει τη χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης ως συμπληρωματικού μέσου για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού, προκειμένου να θωρακιστούν ολοένα και περισσότεροι πολίτες.

Το στίγμα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Εχθρός παραμένει η κούραση, όμως η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση. Έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση».

Η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία για τους εργαζόμενους ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ενώ για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19ης μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, το αυτοδιαγνωστικό τεστ γίνεται υποχρεωτικό για την προσέλευση των εργαζομένων:

  • Στο λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων & ποτών)
  • Στην εστίαση
  • Στις μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κλπ.)
  • Στις υπηρεσίες καθαρισμού
  • Σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Σε υπηρεσίες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων

Η διενέργεια των self-tests θα πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.