Επιστροφή σήμερα στα θρανία για τους μαθητές λυκείου σε όλη την Ελλάδα μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης και αποχής από το φυσικό τους περιβάλλον. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και διοικητικό προσωπικό των σχολείων πραγματοποίησαν το τεστ αυτοελέγχου, προκειμένου να ξεκινήσει απρόσκοπτα η λειτουργία των σχολικών μονάδων και να περιοριστεί με το «εργαλείο» των self test η διασπορά του κορονοϊού.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τα self test που διενεργήθηκαν χθες Κυριακή, διαγνώστηκαν 236 μαθητές θετικοί και 172 εκπαιδευτικοί και άτομα του βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει σήμερα να πραγματοποιήσουν επαναληπτικό τεστ, προκειμένου να βεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο. Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι 98.965 μαθητές δήλωσαν αρνητικό self test, ενώ 50.887 ήταν τα αρνητικά εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που καλούνται να προσέλθουν σήμερα στα Λύκεια, οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ. Το αυτοδιαγνωστικό τεστ μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό με τον ΑΜΚΑ τους και μέσο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κτλ).

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζονται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf.

Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού εύκολα και γρήγορα. Περίπου 1 στα 3 άτομα που είναι φορείς του SARS – CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ. Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test.

Πώς δηλώνονται τα αποτελέσματα των self test

Υπενθυμίζεται ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Εναλλακτικά χειρόγραφη δήλωση

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλειμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε δραστηριότητες
  • χρήση αντισηπτικών
  • σχολαστικοί καθαρισμοί
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber