Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (8/4) 3.228 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 73. Στους 776 οι διασωληνωμένοι στη χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 3.228, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 288.230 (ημερήσια μεταβολή +1,1%), εκ των οποίων 51,4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 102 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.844 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 776 (64,8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.825 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 595 (ημερήσια μεταβολή +13,55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.680 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.305.364 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 2.631.307 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 47.717 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αλαλούμ στην ΕΕ με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα διαφορετικά όρια ηλικίας

Παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ προς τα κράτη μέλη για μια όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη θέση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι χώρες ακολουθούν διαφορετικά όρια ηλικίας για τη χορήγησή του.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος αναγνώρισε πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων εκτιμώντας ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια».

Υπογράμμισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό».

Ακολούθησε η άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να εκφράζουν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria (σ.σ.: το εμβόλιο της AstraZeneca) με τον EMA.

Πώς όμως αντέδρασαν κράτη μέλη της ΕΕ και η Βρετανία μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης;

Ιταλία

Με εγκύκλιό του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους».

Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται. Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.

Γερμανία

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, το γερμανικό ινστιτούτο που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η σύστασή του βασίζεται σε εντατικές αναλύσεις της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.

Γαλλία

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας έχουν συστήσει να χορηγείται το εμβόλιο στους 55 ετών και πάνω. Δόθηκε το πράσινο φως για επανάληψη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca «χωρίς καθυστέρηση», συστήνοντας ταυτόχρονα προσοχή, όπως αναφέρει το Euronews.

Βέλγιο

Το Βέλγιο θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

«Βάσει των πρόσφατων επιστημονικών συμβουλών, οι υπουργοί Υγείας της χώρας έχουν αποφασίσει να αντικαταστήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca με άλλα εμβόλια για τις ηλικίες 18-55. Για τους 56 και πάνω όλα τα εμβόλια θα συνεχίσουν να χορηγούνται», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ηνωμένο Βασίλειο

Να μη χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ενήλικες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία συνέστησε την Τετάρτη (7/4) το αρμόδιο συμβουλευτικό όργανο για τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον Guardian, αποφασίστηκε να δίνεται σε αυτές τις ηλικίες κάποιο άλλο εμβόλιο για τον κορονοϊό αντί για αυτό της AstraZeneca, εάν υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή τους και αν αυτοί είναι υγιείς και δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για Covid.

Ισπανία

Η Ισπανία πρότεινε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ανθρώπους άνω των 60. Τη σύσταση αυτή έκανε το ισπανικό υπουργείο Υγείας προς τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τον τελευταίο λόγο για το ζήτημα.

«Με τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι τώρα και για λόγους πρόληψης προτείνεται να χορηγείται το εμβόλιο σε ανθρώπους 60 ετών και άνω», δήλωσε αργά χθες το βράδυ από την Μαδρίτη η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Νταρίας.

Σουηδία

Η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου, αφού νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου αυτού και σπάνιων περιπτώσεων θρομβοεμβολών. Η Σουηδία ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο, μετά τις αναφορές για αυτή τη σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια. Στη συνέχεια ξανάρχισε τους εμβολιασμούς, αλλά μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ελλάδα

Όσον αφορά τη χώρα μας, πιο πιθανό σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο της Astrazeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δήλωσε στην ΕΡΤ o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας.

«Δεν αναμένουμε να αλλάξει κάτι ριζικά στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα θέμα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca. Αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί», ανέφερε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι «εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο αναμένεται η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca». Συμπλήρωσε δε ότι η ανακοίνωση του EMA ήταν σαφής πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τις τυχόν παρενέργειες.

Αυστρία

Μετά τη θετική αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Αυστρία τάχθηκε υπέρ της αμετάβλητης συνέχισης του αυστριακού προγράμματος εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε αντίθεση με την απόφαση άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, να περιορίσουν τη χρήση του στους νέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ακολουθώντας τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζει για μία ακόμη φορά, έπειτα από νέες διαβουλεύσεις της, ότι το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο.

Άλλες χώρες της ΕΕ έπαψαν εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.

Η Αυστραλία συνιστά να μη χρησιμοποιείται σε κάτω των 50

Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών.

Ο αρχίατρος Πολ Κέλι είπε συγκεκριμένα ότι ενώ ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός, οι ειδικοί στην χώρα άλλαξαν την σύστασή τους αναφορικά με εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σε άτομα άνω των 50 ετών.