Δεσμεύσεις για άμεση και ριζική αναδιάρθρωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, αλλά και για τη στήριξη της βιωσιμότητας των επιμελητηρίων μέσω της εξεύρεσης πόρων, ανέλαβε σήμερα, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε, το αργότερο μέχρι τις 5 Νοεμβρίου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, που θα λύσει -όπως είπε- σημαντικά προβλήματα, ενώ νωρίτερα υπολογίζεται ότι θα περάσει και τροπολογία για την οικονομική στήριξη των επιμελητηρίων, που βλέπουν τα έσοδά τους από τις συνδρομές να εξανεμίζονται εν μέσω της κρίσης (σ.σ. και μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής επιχειρήσεων στα μητρώα τους από 1ης Ιανουαρίου 2015).

«Υπέγραψα χτες τη σύσταση Επιτροπής Μελέτης για το νομοσχέδιο, που θα ανανεώσει τη νομοθεσία εκ βάρθρων. Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου εκτιμάμε ότι θα έχουμε τις γραπτές προτάσεις όλων των επιμελητηρίων και των ενώσεων για το θέμα, ώστε να προχωρήσουμε. Το νομοσχέδιο θα μπει στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 5/11 και θα λύσει πολλά προβλήματα. Τα επιμελητήρια έχουν ρόλο […]και σε ό,τι με αφορά δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πόσο πιεστικές είναι οι οικονομικές συνθήκες για τα 58 επιμελητήρια, για αυτό και επεξεργάζεται συγκεκριμένες λύσεις σε αυτό το επίπεδο. «Πατάω στη γη, δεν είμαι απο τον Αρη, ξέρω πως κανείς δεν πληρώνει συνδρομές στα επιμελητήρια. Γι΄ αυτό και ήδη πριν από τον νόμο πρέπει να φέρω στη Βουλή τροπολογία, σχετική με τους πόρους που χρειάζονται τα επιμελητήρια για να επιβιώσουν», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ώς βασικό όπλο για τα επιμελητήρια. «Οι αρμοδιότητες και οι δράσεις σας θα είναι ανταγωνιστικές και ανταποδοτικές», σημείωσε.

Συμπλήρωσε ότι γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση τής λειτουργίας των επιμελητηρίων, όπως για την επικείμενη ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών χωρίς φυσική παρουσία. Οπως είπε, η σχετική απόφαση βρίσκεται ήδη στον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη και την Τετάρτη θα είναι έτοιμη προς δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Παράλληλα, ολοκληρώνεται το σύστημα για την ηλεκτρονική υπογραφή.