«Δεν θα σταματήσω, εάν δεν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο» δηλώνει ο πατέρας του 23χρονου, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του. Ο πατέρας ζητάει από στρατιώτες και αστυνομικούς να καταγγείλουν τα όσα γνωρίζουν για το τι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στο ΚΕΤΧ Πατρών ή όπου αλλού.

Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος δηλώνει ότι παίρνει δύναμη από τη στήριξη που του έχουν παράσχει πολίτες και κόμματα. «Το ελάχιστο που οφείλει να εγγυηθεί, κατά την γνώμη μου, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, εν καιρώ ειρήνης, είναι ότι θα επιστρέψουν πίσω τα παλληκάρια μας, αφού ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, σώα και αβλαβή, όπως τους τα εμπιστευτήκαμε, και δεν θα θρηνήσουμε ξανά κανένα νέο παιδί» λέει.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε και η Εφημερίδα των Συντακτών σε χθεσινό ρεπορτάζ της, υπάρχουν ενδείξεις για άσκηση ψυχολογικής βίας κατά του 23χρονο τόσο στον Έβρο όσο και την Πάτρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται ΕΔΕ που διέταξε το ΓΕΣ για το ΚΕΤΧ Πάτρας, από όπου, όμως, ήδη έχουν απομακρυνθεί οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στον Λόχο Διοικήσεως.

Αν και η Ένορκη Διοικητή Εξέταση (ΕΔΕ) που διατάχθηκε από το ΓΕΣ βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στον Λόχο Διοίκησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) στην Πάτρα (όπου υπηρετούσε και ο 23χρονος φαντάρος), όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους και μεταφέρθηκαν σε άλλες θέσεις, ώστε να μην έχουν πλέον επαφή με τους οπλίτες θητείας.

Η μετακίνηση έγινε από τον νέο ταξίαρχο που τοποθετήθηκε στις 13 Μαρτίου κατά τη διάρκεια των κρίσεων και εκτιμάται ότι δεν είναι άσχετη με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την ύπαρξη αμετάθετης «κλίκας» αξιωματικών που συμπεριφερόταν «κατά το δοκούν» στους φαντάρους. Η ενέργεια θεωρείται ως θετική εξέλιξη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης που, σύμφωνα με το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, αλλά και πηγές της «Εφ.Συν.», έχει προκαλέσει και την παρέμβαση στρατιωτικού εισαγγελέα, ο οποίος θα εκδώσει πόρισμα για την ύπαρξη τυχόν ευθυνών.

Η επιστολή

Με μεγάλη συγκίνηση και τιμή πληροφορήθηκα ότι και το ΚΚΕ, κατόπιν έρευνάς του σχετικά με την αιτία θανάτου του υιού μου, Κυριάκου Ευαγγελάτου, και την ψυχολογική βία που του ασκήθηκε, ενώ εκτελούσε τη στρατιωτική του θητεία στον Έβρο και στην Πάτρα, προχώρησε σε επερώτηση στη Βουλή.

Επίσης, πληροφορούμαι αυτήν την στιγμή που συντάσσω αυτή την επιστολή, ότι το ίδιο πράττει και από το Κίνημα Αλλαγής.

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι, όταν οι Έλληνες ενώνονται, τίποτα και κανένας δεν τους σταματάει. Κανένα στρατιωτικό «άβατο» δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο τους. Προσωπικά δεν θα σταματήσω, εάν δεν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Βλέπω δε με συγκίνησή ότι δεν είμαι μόνος, αλλά ότι είμαστε πολλοί κι αυτό μου δίνει απεριόριστη χαρά. Βλέπω ότι υπάρχει ελπίδα για τα επόμενα παιδιά και για μια Ελλάδα, όπως αρμόζει στους Έλληνες.

Το ελάχιστο που οφείλει να εγγυηθεί, κατά την γνώμη μου, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, εν καιρώ ειρήνης, είναι ότι θα επιστρέψουν πίσω τα παλληκάρια μας, αφού ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, σώα και αβλαβή, όπως τους τα εμπιστευτήκαμε, και δεν θα θρηνήσουμε ξανά κανένα νέο παιδί.

Καλώ τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς καθώς και όποιον άλλο πολίτη γνωρίζει τι πραγματικά συνέβαινε τα τελευταία 10-12 χρόνια στον λόχο διοικήσεως ΚΕΤΧ Πατρών ή και όπου αλλού, να το καταγγείλουν. Το οφείλουν στους εαυτούς τους, στην αλήθεια, στην πατρίδα τους και στις επόμενες γενιές που δεν πρέπει να περάσουν ό,τι πέρασε ο γιος μου.

Με τιμή

Ένας πρώην πατέρας δύο παλληκαριών

Γεράσιμος Ευαγγελάτος