Κατακόρυφη αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 στο 81% μέσα σε μία τριετία και υπερκάλυψη των στόχων δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι δόθηκε αγώνας για να μη χαθεί το τρένο της ανάπτυξης για την Αττική.

Επισημαίνεται δε ότι το πρώτο εξάμηνο μάλιστα του 2014 οι δαπάνες ανήλθαν σε 113,45 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα το ποσοστό επίτευξης των στόχων να ανέλθει στο 111,64 %.

Με δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επισήμανε ότι «από το β’ εξάμηνο του 2011, οπότε και περιήλθε η σπουδαία αυτή αρμοδιότητα στην αιρετή Περιφέρεια, έχουμε δώσει έναν πραγματικό αγώνα, ώστε η Αττική να μην χάσει το τρένο της ανάπτυξης. Πετύχαμε μέσα σε τρία χρόνια να αυξήσουμε την απορροφητικότητα κατακόρυφα και να αντλήσουμε κοινοτικά κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα υποδομών και κοινωνικής προστασίας, προς όφελος των πολιτών. Τροφοδοτήσαμε την αγορά με 12 εκ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας την κρίσιμη αυτή περίοδο που η Αττική πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας».

Υπενθυμίζεται ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, μεταφέρθηκε στις αιρετές Περιφέρειες με το νόμο του Καλλικράτη. Η αιρετή Περιφέρεια Αττικής ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του 40 % του ΠΕΠ Αττικής την 1η Ιουλίου 2011. Το υπόλοιπο 60% του ΠΕΠ ανήκει στη διαχείριση κεντρικών υπουργείων, όπως Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών, Πολιτισμού.