Συνεχίζει να «σφυροκοπά» αδιάκοπα την Αττική ο κορονοϊός και όλη τη χώρα μας, «λυγίζοντας» τα δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και εξαντλώντας τις δυνάμεις του υγειονομικού προσωπικού, το οποίο κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, λόγω των συνεχών εισαγωγών ασθενών covid-19.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι ΜΕΘ γεμίζουν ολοένα και περισσότερο από διασωληνωμένους ασθενείς, τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ ενδεικτικό της αφόρητης πίεσης που υφίστανται τα νοσοκομεία είναι ότι μέσα σε μία μόλις εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 3.545 νέες εισαγωγές ασθενών.

Στο 12,1% «σκαρφάλωσε» ο δείκτης θετικότητας

Στα ύψη εκτινάχθηκε ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού, αγγίζοντας το 12,1% το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να παραμένει σταθερά στο στόχαστρο της πανδημίας. Μέσα σε μία μέρα, εντοπίστηκαν 1.707 κρούσματα μετά από μόλις 14.074 τεστ, εκ των οποίων τα 6.915 ήταν μοριακά και τα 7.159 rapid. Υπενθυμίζεται ότι όριο συναγερμού θεωρείται το 4% για τον δείκτη θετικότητας.

Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

Την αρνητική πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων κατέκτησε η Αττική και το τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας και πάλι σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας μας, ενώ ακολουθεί σταθερά η Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 801 κρούσματα, ενώ η συμπρωτεύουσα προσθέτει 130 νέες μολύνσεις. Στην τρίτη θέση της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα βρίσκεται η Αχαΐα με 116 μολύνσεις, ενώ η Λάρισα καταγράφει 74 νέες επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του φονικού ιού.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Την αδιάκοπη ροή των ασθενών στα νοσοκομεία παρακολουθούν στενά υπουργείο Υγείας και ειδικοί, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, οι διασωληνωμένοι μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου ενδέχεται να αγγίξουν τους 1.000, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Αττική – αριθμός που προκαλεί πανικό, καθώς το σχέδιο έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και το ΕΣΥ πρέπει να στηριχθεί για να μην καταρρεύσει.

Προχωρά η επίταξη των ιδιωτών γιατρών

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία της επίταξης των ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Τα φύλλα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και διεκπεραιώνονται από την Αστυνομία, ενώ ήδη από χθες παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ, διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και ξεκίνησε η παράδοσή τους.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιοανατολική Αττική, 36 στη βορειοανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

Υπενθυμίζεται πως οι γιατροί καλούνται να λάβουν το φύλλο επίταξης από αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος της περιοχής που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία. Επί του φύλλου επίταξης που τους επιδίδεται, αναγράφεται το όνομα, η ημέρα και η ώρα του νοσηλευτικού ιδρύματος στο οποίο θα πρέπει να μεταβούν υποχρεωτικά, εκτός ειδικού κωλύματος (υγείας), το οποίο είναι απαραίτητο να πιστοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές.