Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (22/3) 1.707 νέα κρούσματα κορονοϊού. Στους 681 οι διασωληνωμένοι, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 69.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.707, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 238.830 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 79 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.075 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.531 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 681 (66,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 80,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.592 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή -23,05%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 472 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Μεταλλάξεις κορονοϊού και καιρός: Τι ανησυχεί τους ειδικούς για την άνοιξη και το καλοκαίρι

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις μεταδοτικότερες μεταλλάξεις του κορονοϊού κρούουν οι ειδικοί. Όπως επισημαίνουν η εξάπλωσή τους ενδέχεται να αποδυναμώσει τις αναμενόμενες την άνοιξη και το καλοκαίρι θετικές εποχικές επιπτώσεις και να μην υπάρξει η αναμενόμενη επιβράδυνση της πανδημίας.

«Κατά βάσιν, παράγοντες όπως είναι οι υπεριώδεις ακτίνες και οι υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς και το να βρίσκεται κανείς συχνότερα σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμότερες εποχές, βοηθούν στην επιβράδυνση της συχνότητας μόλυνσης», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Ουλφ Ντίτμερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Έσσεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Αυτό το πλεονέκτημα θα μπορούσε τώρα – και αυτό είναι το επικίνδυνο – να εξανεμιστεί από τις μεταλλάξεις. Γνωρίζουμε για τους κορονoϊούς ότι η τιμή R, δηλαδή ο ρυθμός αναπαραγωγής τους, μειώνεται σημαντικά την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω αυτών των παραγόντων, δηλαδή έχουμε μείωση κατά 0,5 τουλάχιστον της τιμής αυτής, ίσως και ακόμη περισσότερο. Και αυτό είναι ήδη αρκετά πολύ» είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ωστόσο, λόγω της πιο εύκολα διαδιδόμενης παραλλαγής B.1.1.7 του κορονοϊού, οι εποχικές επιδράσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να πέσει μακροπρόθεσμα η τιμή R κάτω από το όριο του 1, κάτω από το οποίο επιβραδύνεται η πανδημία» εξήγησε ο Ντίτμερ.