Παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα οι περισσότεροι από τους ξένους ηγέτες που θα δώσουν το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και στους οποίους συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος με τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης  Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν με τη σύζυγό του Βλαντλένα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Άντρη και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί που θα εκπροσωπήσει τον πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν.

Άπαντες θα παραστούν το απόγευμα της Τετάρτης στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης (όπου θα τους υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα), το βράδυ στο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την επόμενη μέρα στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση.

Τα εγκαίνια της Πινακοθήκης το απόγευμα της Τετάρτης

Τα εγκαίνια στην Πινακοθήκη αναμένεται να ξεκινήσουν στις 18:15 με ομιλίες και θα ολοκληρωθούν στις 19:28 ακριβώς, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι σύντομη και προσαρμοσμένη φυσικά στα υγειονομικά δεδομένα της εποχής με τις κατάλληλες αποστάσεις.

Το δείπνο δια χειρός Λαζάρου στο Προεδρικό

Το επίσημο δείπνο που θα περιλαμβάνει προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την κ. Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς καλεσμένους θα ξεκινήσει στις 20:30 και θα συμμετέχουν περίπου 40 άτομα με το μενού να επιμελείται ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Θα σερβιριστούν προφανώς ελληνικά πιάτα όπου θα κυριαρχεί το ψάρι, αλλά μάλλον όχι με τη συνοδεία σκορδαλιάς που προστάζει το έθιμο.

Η δοξολογία στη μητρόπολη

Το πρωί της Πέμπτης 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και θα ακολουθήσει κατά σειρά η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών (Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας) και επιθεώρηση του αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.

Παρέλαση χωρίς την παρουσία κόσμου

Εν συνεχεία οι ξένοι ηγέτες μαζί με όλους τους υπόλοιπους προσκεκλημένους θα λάβουν τις θέσεις τους στην εξέδρα για τη στρατιωτική παρέλαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του κόσμου, εξαιτίας της πανδημίας. Θα μεταδοθεί απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση και τα ιδιωτικά κανάλια σε περιγραφή του Νίκου Αλιάγα και της αρχισμηνίας Σοφίας Κορμά.

Φουστανελοφόροι και Rafale

Μεταξύ άλλων στην παρέλαση θα λάβουν μέρος πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με όλα τα μέλη να έχουν υποβληθεί νωρίτερα σε rapid test. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι την παρέλαση θα ανοίξουν έφιπποι φουστανελοφόροι, ενώ ορισμένοι ουλαμοί θα φοράνε παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στον αττικό ουρανό αναμένεται να πετάξουν αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς επίσης και μαχητικά από συμμαχικές χώρες, όπως για παράδειγμα γαλλικά Rafale και αμερικανικά F-16 καθώς επίσης και ένα ανακατασκευασμένο καταδιωκτικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τύπου Spitfire.