Ένα μήνα και λίγες ημέρες μετά (11/2) την επιβολή του τρίτου lockdown στην Αττική που στόχο είχε τη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού για να χτυπηθεί η έξαρση του κορονοϊού, ανοίγουν και πάλι σήμερα τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα πάρκα και οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι για ψυχολογικούς λόγους και για να δοθούν μικρές «ανάσες» στους πολίτες που έχουν πιεστεί από τις συνεχείς απαγορεύσεις.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η επιδημιολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και τα νοσοκομεία κυριολεκτικά «γονατίζουν» από τεράστιο όγκο των ασθενών, ωστόσο κυβέρνηση και ειδικοί προχώρησαν ένα βήμα, εκτιμώντας ότι απαιτείται αποσυμπίεση και λελογισμένες κινήσεις, καθώς το συνεχές λουκέτο οδήγησε σε κλειστές συναθροίσεις που αύξησαν την ενδοοικογενειακή διασπορά.

Έτσι από σήμερα τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα υποδεχτούν ξανά τους πελάτες μόνο με ραντεβού και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση είτε με βεβαίωση τύπου Β, σημειώνοντας την επιλογή «6», είτε με την αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 6.

Ανοίγουν πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι

Τα δημόσια πάρκα και οι παιδικές χαρές θα είναι ανοιχτά από σήμερα για το κοινό, με επίσκεψη έως τρία άτομα, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες. Η μετακίνηση θα επιτρέπεται εντός δήμου μόνιμης κατοικίας και με τη χρήση του κωδικού 6 είτε με τα πόδια είτε με το ποδήλατο.

Αντιστοίχως ανοίγουν και οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι όπως η Ακρόπολη Αθηνών, η Αρχαία Αγορά, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το Σούνιο, η Αρχαία Ελευσίνα, η Ολυμπία, η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, το Ασκληπιείο Επιδαύρου, τα Άβδηρα, η Αρχαία Νεμέα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ απαιτείται αποστολή sms στο 13033 με τον κωδικό «6» ή βεβαίωση τύπου Β, όπου θα έχει επιλεγεί ο κωδικός «6».

Στον «πάγο» το λιανεμπόριο

Η επιδημιολογική καμπύλη, ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων θα κρίνουν αυτή την εβδομάδα, εάν θα ανοίξει ή όχι το λιανεμπόριο. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα με κανόνες την προσεχή Δευτέρα 29 Μαρτίου, ωστόσο η ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα και είναι πιθανό το επικείμενο άνοιγμα να μετατεθεί για τη Δευτέρα στις 5 Απριλίου, προκειμένου να δουλέψουν τα καταστήματα και για το Πάσχα. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή των επιδημιολόγων εναλλακτικά σχέδια για την επαναλειτουργία της αγοράς, δεδομένου ότι η συνεχείς αυστηροποίηση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε υγειονομικό επίπεδο ενώ επιβάρυνε σημαντικά την οικονομία.

Καθυστερεί η εστίαση

Όταν «κλειδώσει» η ημερομηνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα δοθεί πρόκριμα και για την επανέναρξη της εστίασης. Οι λοιμωξιολόγοι θα αξιολογήσουν την επιδημιολογική καμπύλη από το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων, καθώς χρειάζεται ένα διάστημα 14 ημερών, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σημειώνεται, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται πλέον στο άνοιγμα δραστηριοτήτων σε διαφορετικές φάσεις μέχρι την καθολική λειτουργία του συνόλου της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η εστίαση, θα λειτουργήσει μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι.

«Αίνιγμα» τα σχολεία

Την προσεχή Παρασκευή στη σύσκεψη των ειδικών της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα βρεθεί στο επίκεντρο η επιδημιολογική επιβάρυνση που θα επιφέρει το επικείμενο των σχολείων και πώς μπορεί να γίνει αυτό. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στα λύκεια, καθώς έχουν μείνει κλειστά για πολλούς μήνες και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο. Όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει καθολικά για όλες τις σχολικές βαθμίδες αλλά σταδιακά και με βάση τις άμεσες προτεραιότητες.