Υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών μαγαζιών (καφέ, καταστήματα, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποίησε για νέα αύξηση των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, διευκρίνισε πάντως ότι «σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα». Για τα σχολεία ο καθηγητής είπε ότι «δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα».

«Δεν γνωρίζω αν είμαστε στην κορύφωση εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας» υπογράμμισε δε. Το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τα τελευταία δεδομένα, ακόμα και στην Αττική.

«Τα νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς που κόλλησαν σε σπίτι»

Για την αύξηση των κρουσμάτων παρατήρησε πως «δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας, πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου του συγγενούς… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου» είπε.

«Η μόνη λογική ελπίδα είναι να αλλάξουμε το μείγμα, όταν αυστηροποιείται συνεχώς το και αποδίδει λιγότερο, αυτό κάτι σημαίνει, μπορεί στην αρχή να είχε αποτέλεσμα, τώρα δεν έχει» σημείωσε. Θα πρότεινα αρχικά τις μικρές επιχειρήσεις, τα μικρά εμπορικά μαγαζιά, όχι τα μεγάλα, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις χωρίς καν ραντεβού στις μικρές.

Γιατί δεν έχει νόημα το τρίωρο SMS

Ανέφερε δε, ότι το 3ωρο SMS δεν έχει κανένα νόημα. «Αν υπάρχει ραντεβού δεν χρειάζεται 3ωρο. Αν λειτουργήσει μόνο το 3ωρο θα βρεθούμε Σάββατο το πρωί να στέλνουμε όλοι 3ωρο SMS και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι θα γεμίσουν από νόμιμους Έλληνες που θα ψωνίζουν. Δεν αποφεύγεις πάλι το συνωστισμό» επέμεινε.

«Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αύξηση των κρουσμάτων την προηγούμενη φορά οφειλόταν κυρίως στους συνωστισμούς έξω από τα καταστήματα, όχι μέσα στο κατάστημα. «Δε θα πηγαίνουμε σε σπίτι φίλων με 10 – 12 άτομα, δε θα πηγαίνουμε στην πλατεία 15 – 20 άτομα γύρω από ένα παγκάκι με κατεβασμένη τη μάσκα, θα πηγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο, σε καφετέρια ή ταβέρνα, η Ελλάδα προσφέρεται δόξα τω Θεώ. Αν δεν πάω για ψάρεμα θα πάω στην πλατεία. Πού θα έχω πιθανότητα μεγαλύτερη να κολλήσω στην πλατεία ή στο ψάρεμα και στο κυνήγι; Θα υπάρξει και βαλβίδα εκτόνωσης των ανθρώπων με λιγότερες αντιδράσεις και καλύτερη τήρηση των μέτρων» ανέφερε.

«Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα, θέλουν δύο, πρώτα πρέπει να προσφέρεις και κάτι και μετά να ζητήσεις απ’ τον άλλο… Η υπευθυνότητα που ζητάμε λειτούργησε την προηγούμενη φορά, δεν λειτουργεί τώρα». Ως προς το πότε θα ανοίξουν τα λύκεια ή τα σχολεία γενικότερα, είπε ότι «έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δεν αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για την κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων».

«Σε 2 μήνες η Ελλάδα άλλη χώρα – Δε βλέπω 4ο κύμα»

«Σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα. Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την “ελαφρή” συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά» δήλωσε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας. Όπως εξήγησε, οι επαναμολύνσεις είναι ήπιες , και ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα θα είναι έτοιμη, ακόμα κι αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός που τα εμβόλια δεν θα τον πιάνουν, κάτι που είναι πολύ μακριά ακόμα, να φτιάξει τροποποίηση στο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη.