Για την ειδική μάσκα που φορά η Ιωάννα, η οποία έχει εγκαύματα στο 93% του προσώπου της μετά την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα, αλλά και για την πορεία της υγείας της μίλησε η γιατρός της, διευθύντρια πλαστικής χειρουργικής στο Θριάσιο, Μαρία Καλοφώνου.

Η γιατρός, μιλώντας στο Mega εξήγησε τις ιδιότητες της μάσκας που φορά τις περισσότερες ώρες της ημέρας η Ιωάννα, εξήγησε με λεπτομέρειες πώς θα γίνει η αποκατάσταση του προσώπου, σημειώνοντας ότι η Ιωάννα δεν θα είναι όπως πριν.

«Αυτή η μάσκα είναι μια μάσκα κατασκευασμένη ειδικά για την Ιωάννα και για όσους εγκαυματίες έχουν καεί στο πρόσωπο που πιέζει τις ουλές έτσι ώστε να μην γίνουν υπερτροφίκές και να μην φουσκώσουν πολύ. Δίνει μια κατεύθυνση στις ίνες κολλαγόνου πιέζοντάς τες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο και να μειωθούν οι ουλές. Να γίνει δηλαδή πιο μαλακό το δέρμα, να έχει δυνατότητες καλύτερης κινήσης, γιατί τα εγκαύματα αφήνουν ουλές οι οποίες είναι άσχημες φουσκώνουν και τραβούν το πρόσωπο σε διάφορες κατευθύνσεις», εξήγησε η κυρία Καλοφώνου.

«Τη φορά αρκετές ώρες όσες περισσότερες αντέχει. Αυτή είναι μια ανελαστική μάσκα όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολα ανεκτή. Η Ιωάννα έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο και πάρα πολύ μεγάλη υπομονή. Τη φορά πολλές ώρες, της έχουμε εξηγήσει ότι όσο περισσότερο τη φοράει τόσο καλύτερα. Την έχουμε αλλάξει αρκετές φορές αυτή τη μάσκα έτσι ώστε να διορθώνουμε σημεία που μας ενδιαφέρουν περισσότερο και είναι πάντα εκεί, πάντα στα ραντεβού της. Προσπαθεί, δίνει την άποψή της, βοηθάει στις διορθώσεις, συμμετέχει πάρα πολύ», σημείωσε.

Πότε θα γίνει η αποκατάσταση

Σε ερώτηση για το πότε θα αποκατασταθεί το πρόσωπό της η γιατρός απάντησε ότι «Ξέρει από την αρχή ότι οι ουλές έχουν 1 χρόνο εξέλιξης. Περισσότερο από ένα χρόνο μπορεί και δύο. Όταν πολλαπλασιάζονται τα χειρουργεία οι χρόνοι παρατείνονται ακόμα περισσότερο. Ξέρει δηλαδή από τις πρώτες στιγμές ότι έχει μπροστά της πολύ δρόμο. Έχει γίνει μόνο η αρχή, δηλαδή έχουμε κερδίσει απλά το γεγονός ότι έχουν κλείσει τα τραύματα αλλά από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε χειρουργεία και αισθητικά και λειτουργικά για τη λειτουργική αποκατάσταση στα βλέφαρα, στο στόμα, στο αφτί, έχει θέματα πέρα από το αισθητικό», πρόσθεσε για τον αγώνα της νεαρής κοπέλας.

Για την όραση της Ιωάννας ανέφερε ότι «η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί ως προς την όραση. Δεν είναι τέλεια αλλά το μάτι είναι λειτουργικό. Τα βλέφαρα με τα οποία έχω ασχοληθεί πάρα πολύ και ήταν αρκετά δύσκολο για μένα. Έχουμε καταφέρει να κλείνει το μάτι το οποίο μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία του».

«Σκεφτείτε το στόμα, τις κινήσεις, το φαγητό, πολλά που φαίνεται αυτονόητα αλλά όταν καίγεται το πρόσωπο παύουν να είναι αυτονόητα» πρόσθεσε.

«Έχει ακοή, αλλά δυσκολεύεται από το γεγονός ότι έχει κάει όλο το πτερύγιο, το εξωτερικό δηλαδή κομμάτι του αφτιού και η οπή από όπου ακουμε είναι μέσα στην ουλή και αυτό χρειάζεται περισσότερα χειρουργεία για να μπορεί να ακούει καθαρά» είπε η κ. Καλοφώνου.

«Δεν θα είναι όπως πριν»

«Δεν θα είναι όπως πριν. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο έτσι ώστε η εικόνα της να είναι όσο το δυνατόν αποδεκτή αλλά σίγουρα δεν θα είναι αυτό που ήταν. Ακόμα και αν είναι σαν εικόνα, δεν θα είναι σαν λειτουργικότητα γιατί το δέρμα έχει λειτουργίες όπως όταν το αντικαθιστούμε με άλλο δέρμα, είτε είναι αυτό τεχνητό, είτε είναι μόσχευμα, τμήμα από αυτές τις λειτουργίες χάνεται, όπως κάποια τμήματα της αισθητικότητα, η ανοχή στον ήλιο» υπογράμμισε η γιατρός.