Λάθη συστήματος ή εξαπάτηση ασθενών και δημοσίου από κάποιους γιατρούς των Χανίων; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) στο σύστημα της οποίας φτάνουν οι αναφορές για χρεώσεις του ΑΜΚΑ ασφαλισμένων με ιατρικές επισκέψεις που δεν πραγματοποίησαν ποτέ.

Όπως είχε αποκαλύψει το Flashnews.gr σε προηγούμενα ρεπορτάζ, ασφαλισμένοι που είχαν επικοινωνήσει μαζί μας διαπίστωσαν στην προσωπική πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης ότι το ΑΜΚΑ τους είχε χρεωθεί από γιατρούς στα Χανιά με επισκέψεις που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Μάλιστα μας είχαν στείλει και εικόνες από τις χρεωθείσες επισκέψεις.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής μας από το flashnews.gr στην Κρήτη, αρκετές περιπτώσεις επρόκειτο για πλειάδα επισκέψεων που χρεώθηκαν από γιατρούς σε ασφαλισμένους, φυσικά εν αγνοία τους, κάτι που εύλογα απομακρύνει το σενάριο περί λάθους και στρέφει την προσοχή στη διερεύνηση του κακού ενδεχόμενου, του κατά πόσο δηλαδή πρόκειται ή όχι για εξαπάτηση ασφαλισμένων και δημοσίου, κατά πόσο γίνεται παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων όπως ο ΑΜΚΑ από τη στιγμή που δε χρησιμοποιείται εις γνώσιν του ασφαλισμένου και κατά πόσο συμβεβλημμένοι γιατροί χρεώνουν ανύπαρκτες επισκέψεις προκειμένου να λάβουν από το κράτος τα αντίστοιχα ποσά για τις μη πραγματοποιηθείσες ιατρικές επισκέψεις ή για άλλους λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο τέλος του ελέγχου από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ασφαλισμένοι μας είπαν ότι δεν γνώριζαν καν τον γιατρό που τους χρέωσε, κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα για το πώς έφτασε στα χέρια του το ΑΜΚΑ ασφαλισμένου που δεν ήταν περασμένο στα προσωπικά αρχεία του ιατρού.

Από τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στα γραφεία του Flashnews.gr (τα προσωπικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεσή μας και προστατεύονται από το δημοσιογραφικό απόρρητο) γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για την πλειοψηφία των γιατρών στα Χανιά. Διαπιστώνεται όμως ότι υπάρχει επανάληψη συγκεκριμένων ονομάτων γιατρών.

O ΕΟΠΠΥ κεντρικά επιβεβαιώνει τις καταγγελίες – Πανελλαδικό το φαινόμενο

Το Flashnews.gr σε επικοινωνία που είχε με πηγές από τον ΕΟΠΥΥ, επιβεβαίωσε το γεγονός των καταγγελιών. Μάλιστα το φαινόμενο είναι πανελλαδικό καθώς κάθε μέρα φτάνουν από όλη τη χώρα περίπου 3 καταγγελίες είτε για μη πραγματοποιηθείσες ιατρικές επισκέψεις είτε για παράνομη συνταγογράφηση. Όπως μας ενημέρωσαν τους τελευταίους δυο μήνες έχουν φτάσει πανελλαδικά 120 καταγγελίες οι οποίες αφορούν κυρίως σε επισκέψεις που ποτέ δεν έγιναν. Αν γίνει καταγραφή μιας επίσκεψης εκ παραδρομής τότε αφαιρείται από το μητρώο η επίσκεψη. Στις άλλες όμως περιπτώσεις που οι χρεωθείσες επισκέψεις είναι αρκετές και φαίνεται ότι υπάρχει δόλος γίνεται έλεγχος από τον ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ελέγχεται ο γιατρός και προκύπτει πόρισμα που αποστέλλεται στον Γενικό Επιθεωρητή ο οποίος θα αποφασίσει και ανάλογα θα επιβάλει ποινές. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του ΕΟΠΥΥ, για μη πραγματοποιημένες επισκέψεις το πρόστιμο στον γιατρό μπορεί να φτάνει και τις 15.000 ευρώ, ενώ για την παράνομη συνταγογράφηση το πρόστιμο ανεβαίνει σε πολύ μεγαλύτερα ποσά. Επίσης ο ιδιώτης γιατρός που είναι μόνιμα παραβατικός μπορεί να διακοπεί από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Επειδή οι καταγγελίες που γίνονται είναι αρκετές και απαιτείται πρώτα η διερεύνησή τους, η διαδικασία ελέγχου και έκδοσης πορίσματος θα διαρκέσει κατά μέσο όρο περίπου 2 μήνες.

Να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων ενημερωθήκαμε ότι και εκεί έγιναν κάποιες καταγγελίες τις οποίες τις επεξεργάζεται ο σύλλογος και μόλις ολοκληρωθούν θα προωθηθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Κάντε αναφορά ολοκληρωμένα στην ίδια την πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης αυτομάτως και εύκολα

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος που θα διαπιστώσει ότι έχουν χρεωθεί στο ΑΜΚΑ του, συνταγογράφηση ή ιατρικές επισκέψεις που δεν έκανε ποτέ πρέπει αυτομάτως στην ίδια την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης να κάνει δήλωση εναντίωσης, γράφοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ οι επισκέψεις, χωρίς να πληρώσετε παράβολο ή να χρειαστεί επιπλέον διαδικασία. Αν αυτό δε γίνει από τους ασφαλισμένους τότε ανενόχλητα κάποιοι θα χρησιμοποιούν το ΑΜΚΑ τους προς όφελός τους.

Για του λόγου το ασφαλές σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στα Χανιά, παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από τις δηλώσεις εναντίωσης ασφαλισμένων στα Χανιά που έχουμε στη διάθεσή μας, προστατεύοντας πάντα τα προσωπικά στοιχεία. Οι ημερομηνίες που αναγράφονται αφορούν στην ώρα που έκαναν οι ασφαλισμένοι την αναφορά.

(Τα παρακάτω είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας)