Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της πανδημίας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Oι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να βάλουν ”πλάτη” σε αυτή την κρίση, διότι το δημόσιο σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Οι εντατικές είναι υπερπλήρεις, αλλά ακόμα και αν υπήρχαν διαθέσιμες, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ μιλώντας στο Mega επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Στο Mega μίλησε και ο πρόεδρος ιδιωτικών κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός. Όπως υποστήριξε οι ιδιωτικές κλινικές είναι πρόθυμες να συμβάλουν, αλλά δεν υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο. «Ό,τι συμφωνίες γίνονται είναι σε επίπεδο προσωπικό και επιχειρηματικό» ανέφερε.

«Σε περίπτωση όμως που επέλθει συμφωνία, χρειάζονται τρεις μέρες προετοιμασίας των κλινικών» δήλωσε και είπε, πάνω από το 50% των κλινικών είναι διατεθειμένες να αναλάβουν περιστατικά covid κάνοντας λόγο για περίπου 4.000 κρεβάτια.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού υποστηρίζοντας πως τα εμβόλια της Pfizer και της Αstra Zeneca, λειτουργούν αποτελεσματικά απέναντι στο βρετανικό στέλεχος και αυτό γιατί κατά τον εμβολιασμό δεν δημιουργείται ένα είδος αντισώματος, αλλά συγκέντρωση αντισωμάτων, ικανών να καταπολεμήσουν τον ιό.