Δύσκολο είναι ,σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής στο ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, να γίνει άρση του lockdown αυτή την εβδομάδα.

«Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς αυτή τη στιγμή για το πόσο θα διαρκέσει το lockdown, αφενός γιατί δεν ξέρουμε τους τύπους των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή μήπως με τις διακοπές ρεύματος υπήρξε κάπου διακοπή της ψυχρής αλυσίδας, αν κινδυνέψαμε δηλαδή να χάσουμε κάποια εμβόλια, κι αφετέρου το θέμα των εμβολίων που περισσεύουν επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται» είπε στον Πρώτο Θέμα 104,6.

Η κ. Λινού χαρακτήρισε δύσκολο το το ενδεχόμενο να υπάρξει άρση του lockdown έως το τέλος αυτής της εβδομάδος. Άφησε ωστόσο την πιθανότητα να ανοίξουν συγκεκριμένοι χώροι οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως το click away αλλά κι επιλεκτικά σε περιοχές που δεν είναι κόκκινες και σε μικρά καταστήματα, κάτι που θα διευκολύνει ώστε να μην υπάρχει συρροή και μεγάλες ουρές.

Για το αν το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό είπε πως θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τον τρόπο που θα χειριστούμε τα εμβόλια, τονίζοντας πως κατά τη γνώμη της οι εκπαιδευτικοί, οι κληρικοί, οι ψάλτες, αν είχαν προταθεί μαζί με τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς στα εμβόλια, θα ήταν πιο εύκολο.

Όπως εξήγησε αν κινδυνέψουν αυτοί οι άνθρωπό και νοσήσουν, μετά θα νοσήσει κι όλο το εκκλησίασμα, προτρέποντας να σκεφτούμε σοβαρά αν πρέπει να τους βάλουμε σε προτεραιότητα όπως επίσης και τους εκπαιδευτικούς ώστε να ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τα σχολεία.

Για τη χρήση διπλής μάσκας σε κάποιους χώρους η κ. Λινού είπε πως κάθε μέτρο που λαμβάνεται μειώνει τον κίνδυνο διασποράς και η διπλή μάσκα αυξάνει την πιθανότητα να μην κολλήσουμε εμείς και να μην το μεταφέρουμε σε άλλον.

Σημείωσε πως εκεί που δεν τα έχουμε καταφέρει να τηρούμε και τις αποστάσεις και τον φυσικό αερισμό του χώρου σε συνδυασμό με την αντισυψία, τότε θεωρητικά, είπε, καλό είναι να έχουμε τη δεύτερη μάσκα η οποία υποδιπλασιάζει τον κίνδυνο που διατρέχουμε όταν έχουμε τη μία μάσκα, επισημαίνοντας ότι μάσκα 100% ασφαλής δεν υπάρχει.