«Μπλόκο» στην απόφαση της περικοπής των επικουρικών τους συντάξεων επιχειρούν να βάλουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ. Ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση που έλαβε πριν από δυο μήνες το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑ με βάση την οποία σταμάτησε η καταβολή των επικουρικών συντάξεων καταρχήν σε 1.400 συνταξιούχους της ΑΤΕ από τους συνολικά 15.000.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων της ΑΤΕ, ο Σύλλογος Συνταξιούχων της ΑΤΕ αλλά και δύο συνταξιούχοι υποστηρίζοντας ότι η παντελής περικοπή της επικουρικής τους σύνταξης είναι αντισυνταγματική, παράνομη και προσκρούει στο υπερνομοθετικής ισχύος Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, στην προσφυγή τους οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν, ότι η διακοπή της συνταξιοδότησης παραβιάζει τόσο το άρθρο 17 του Συντάγματος, όσο και την ΕΣΔΑ που και τα δύο προστατεύουν την ιδιοκτησία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη αλλά και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Όπως αναφέρουν, οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί πρέπει να είναι πρόσφοροι και αναγκαίοι για την επίτευξη του επιδιωκομένου σκοπού δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος και να μην είναι δυσανάλογοι με τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Τέλος τα δυο Σωματεία σημειώνουν ότι ούτε λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την περικοπή της χορήγησης των επικουρικών συντάξεως αφού όπως υπογραμμίζουν η έννοια του δημοσίου συμφέροντος, η οποία δικαιολογεί την στέρηση της ιδιοκτησίας, δεν μπορεί να συμπίπτει απλά με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου.