Σε καθεστώς lockdown εισέρχεται η Αττική από αύριο Πέμπτη 11/2 και έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού. Η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική και κατά δεύτερον τα κρούσματα των μεταλλάξεων του κορονοϊού, είναι τα δύο στοιχεία που ανησύχησαν ιδιαίτερα τους ειδικούς και την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται τετραψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα μας με τις μισές από τις μολύνσεις να εντοπίζονται στην Αττική.

Μόνο χθες Τρίτη 10/2 ανακοινώθηκαν 1.526 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 750 καταγράφηκαν στο λεκανοπέδιο. Τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής: 84 νέες μολύνσεις στην Ανατολική Αττική, 109 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 38 στη Δυτική Αττική, 108 στον Δυτικό Τομέα, 206 στο κέντρο της πόλης, 84 στον Νότιο Τομέα, 102 στον Πειραιά και 19 στις Νήσους.

«Ο κίνδυνος επανεμφανίζεται» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες και υπογράμμισε την αναγκαιότητα για «στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά», λαμβάνοντας όμως υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς. Με βάση τα νέα δεδομένα, εξήγησε ο πρωθυπουργός, «αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι ο λόγος των επιλογών του είναι: «Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί».

Κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο από αύριο Πέμπτη 11/2 έως και 28/2

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι το λιανεμπόριο και τα σχολεία στην Αττική θα κλείσουν. Τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης θα γίνονται εξ’ αποστάσεως, εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Τα ακριβή μέτρα πάντως που θα ισχύσουν από την Πέμπτη στην Αττική θα εξειδικευτούν σήμερα, Τετάρτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,Νίκο Χαρδαλιά. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν ανακοινώσεις στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας για το lockdown στο λεκανοπέδιο. Εκτός από τον κ. Χαρδαλιά, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το λιανεμπόριο, κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια, τα μανικιούρ και πεντικιούρ κ.α., ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό τηλεργασίας στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μειωθεί και η κινητικότητα από και προς τους χώρους εργασίας.

Ανοιχτά φαίνεται πως θα είναι τα ανθοπωλεία το προσεχές Σαββατοκύριακο (13 και 14/2) για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Η επίσκεψη στα ανθοπωλεία θα πραγματοποιείται μόνο κατόπιν ραντεβού, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο εάν η διαδικασία θα γίνεται με click inside ή με click away.

Όλα βέβαια θα ξεκαθαρίσουν στην σημερινή ενημέρωση.

Τα σενάρια για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις μετακινήσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί το Σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά στη μετακίνηση για άσκηση με SMS 6 το πιθανότερο είναι να επιτρέπεται η άσκηση πολύ κοντά στον τόπο κατοικίας, χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου.

Θα συνεχίσει, επίσης, να λειτουργεί το delivery και take away.