Την ανησυχία του για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Δευτέρα (1/2) ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Αναφέρθηκε στην κατάσταση της υγείας από τη στιγμή που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊού και τόνισε πως είναι ανοιχτά ενδεχόμενα το αυστηρό lockdown και το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων.

Εστιάζοντας στο θέμα της υγείας του είπε ότι έχουν εξελιχθεί ομαλά τα πράγματα και σήμερα ή αύριο τελειώνει ο προβλεπόμενος χρόνος περιορισμού. Μάλιστα, σημείωσε πως οι 10 ημέρες είναι 2 ημέρες χωρίς συμπτώματα για τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί ενώ οι 14 ημέρες αφορούν τους ανθρώπους που είναι στενές επαφές. 

«Ένιωθα κόπωση και μυικούς πόνους και πήρα κολχικίνη»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως η κόπωση και οι μυικοί πόνοι ήταν τα βαρύτερα συμπτώματα που είχε και ότι πήρε κολχικίνη

«Θα κάνω τεστ αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητικό γιατί πολλές φορές βλέπουμε σε ανθρώπους που έχουν περάσει covid το τεστ να κάνει πολύ καιρό για να αρνητικοποιηθεί ενώ οι ίδιοι δεν μεταδίδουν από την 10η μέρα και μετά. Βέβαια με μάσκα και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα κυκλοφορήσω» ανέφερε μεταξύ άλλων.  

Ερωτηθείς αν βιάστηκαν να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια ο ίδιος δήλωσε πως «μπορεί να έχετε  και δίκιο, θα φανεί»  ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν πάλι και να έχουμε αυστηρότερο απαγορευτικό αλλά όπως είπε τηρώντας τα μέτρα προσεχτικά μπορούμε αυτό να το μειώσουμε.

«Ανοδική η πορεία από τις 25 Ιανουαρίου»

Παράλληλα, τόνισε πως από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι 25 Ιανουαρίου η πορεία ήταν καθοδική και αργή ενώ από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε μια αργή ανοδική πορεία. «Δηλαδή δύο βδομάδες μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 διότι το λιανεμπόριο προστέθηκε στις 18» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε «Δυστυχώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ σκληρά διλήμματα, αν δηλαδή θα έχουμε ανοιχτούς κάποιους οικονομικούς κλάδους ώστε να υπάρχουν εισοδήματα και τηλεκπαίδευση ή το ανάποδο και δυστυχώς με την καθυστέρηση που έχουμε στους εμβολιασμούς και την αύξηση της μεταδοτικότητας των νέων στελεχών δεν πηγαίνουμε σε μια κατάσταση που γρήγορα θα μας απαλλάξει από τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά.

Τι είπε για τους εμβολιασμούς

Δήλωσε ότι αισιοδοξεί ότι με την αύξηση των εμβολιασμών και καθώς θα περάσουμε και αυτόν τον δύσκολο 2ομήνα του χειμώνα στο τέλος θα καταφέρουμε να έχουμε μια ισορροπία.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σύψα ότι είμαστε πάλι στην εποχή της Γουχάν ο ίδιος σχολίασε πως «εμείς Γουχάν δεν γίναμε ποτέ». 

Όπως εξήγησε για τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτικά, επίσης σε σχέση με τα εμβόλια ότι κατά πάσα πιθανότητα καλύπτουν την βρετανική μετάλλαξη και ότι υπάρχει μικρότερη κάλυψη γι αυτή την της νότιου Αφρικής ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν δεν συνηγορούν για να το πουν με βεβαιότητα.

Έκκληση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να μένουν σπίτι εάν νιώθουν αδιαθεσία

Παράλληλα έκανε έκκληση προς μαθητές και εκπαιδευτικούς πως με την παραμικρή αδιαθεσία που θα νιώσουν να μένουν στο σπίτι και να διενεργούν τις απαραίτητες εξετάσεις.