Συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το μονοκινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος, που αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στον ορεινό όγκο της περιοχής Μηλιωτάδες, βορειοανατολικά του αεροδρομίου των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις της ενισχύονται και θα επιχειρούν συνολικά 48 Πυροσβέστες με 21 οχήματα ως εξής:

31 Πυροσβέστες με 14 οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες: 1ος Π.Σ. Ιωαννίνων, Π.Υ. Άρτας, Π.Υ. Ηγουμενίτσας, Π.Κ. Μηλιωτάδων και Π.Κ. Μετσόβου,

15 Πυροσβέστες με έξι οχήματα των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης, 5ης και 8ης ΕΜΑΚ καθώς και

δύο Πυροσβέστες με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για έρευνα στα χιονοσκεπή σημεία της περιοχής. Παράλληλα θα επιχειρούν:

ένα E/Π Surer Puma και ένα Α/ΦΟΣ CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας

ισχυρή δύναμη της ΕΛΑΣ

το ΕΚΑΒ και

• Εθελοντές

Ο συντονισμός των δυνάμεων γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Έρευνες έως αργά το βράδυ

Αργά το βράδυ επέστρεψε στη βάση του, στην Ελευσίνα, το Super Puma, το οποίο επρόκειτο να συνεχίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας τις έρευνες με θερμικές κάμερες και τη συνδρομή διασωστών της 301ης μοίρας έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του μονοκινητήριου ΤΒ20.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Ανατολικό Ζαγόρι, δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του ελικοπτέρου στην περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το χρονικό

Το μικρό αεροσκάφος, με τον 32χρονο χειριστή, χάθηκε από τα ραντάρ στις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής.

Το διθέσιο αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης στις 11:20 το πρωί. Η τελευταία επαφή του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αερολιμένα Ιωαννίνων ήταν στις 12.28. Από τότε δεν υπήρξε καμία άλλη επικοινωνία με τον 32χρονο αλλοδαπό χειριστή και ενημερώθηκαν οι αρχές.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, το στίγμα του εκπαιδευτικού αεροσκάφους χάθηκε ενώ πετούσε 5 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του αεροδρομίου Ιωαννίνων, στο Ανατολικό Ζαγόρι. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης το αεροσκάφος θα έκανε μια βόλτα πάνω από τα Ιωάννινα χωρίς να προσγειωθεί και θα επέστρεφε στην Κοζάνη.

Πού εστιάζονται οι έρευνες

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια χαράδρα μεταξύ των χωριών Μηλιωτάδες, Ανθρακίτης και Καβαλλάρι, καθώς κάτοικοι και κυνηγοί αναφέρουν πως άκουσαν για τελευταία φορά την μηχανή από το μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Στους Μηλιωτάδες, όπου εντοπίζεται το τελευταίο στίγμα του, παραμένουν 25 άτομα, δυνάμεις της πυροσβεστικής και της 5ης ΕΜΑΚ, μέχρι να ξημερώσει και να επανεκκινήσουν οι έρευνες.

(φωτογραφία αρχείου)