Μπορεί να υπάρχει περιορισμός μετακινήσεων, λόγω των μέτρων εναντίον της διασποράς του κορονοϊού, ωστόσο κάποιοι δεν σταματούν να κάνουν… βρωμοδουλείες (με την κυριολεκτική έννοια). Όπως φαίνεται, κάποιοι «λερώνουν» με σκουπίδια το φυσικό περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού.

Όπως καταγγέλλει ο Φορέας Διαχείρισης Διαχείρισης Προστατευόμενων Θερμαϊκού Κόλπου, συνηθισμένη εικόνα για την περιοχή που ξεκινά από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και περιλαμβάνει την κοίτη του Γαλλικού Ποταμού και το παράκτιο ανάχωμα από το Καλοχώρι ως το Δέλτα Αξιού, αποτελούν πλέον σωροί από μπάζα, ελαστικά, δεξαμενές χημικών, ακόμη και επικίνδυνα υλικά.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι προστατευόμενες περιοχές Επανομής και Αγγελοχωρίου, καθώς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης δεν επαρκούν για τη φύλαξη της τεράστιας περιοχής ευθύνης αλλά ούτε και διαθέτουν τα ανακριτικά δικαιώματα που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση των παρανομιών».

Τη σοβαρότητα του προβλήματος της ρύπανσης από ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων εκσκαφών -κάποια από τα οποία επικίνδυνα- αναδεικνύει και η έκθεση που συνέταξε πρόσφατα το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατόπιν κοινών αυτοψιών με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, η έκθεση εντοπίζει 17 σημεία κατά μήκος του παράκτιου αναχώματος Καλοχωρίου – Δέλτα Αξιού αλλά και στην κοίτη του ποταμού Γαλλικού, όπου σημειώνεται μεγάλη συγκέντρωση αποβλήτων.

Πρόκειται για απόβλητα εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα), αλλά και για απόβλητα της μυδοκαλλιέργειας, απορρίμματα από εργασίες διάλυσης αλιευτικών σκαφών, μεταχειρισμένα ελαστικά και κλαδέματα. Σε ορισμένα σημεία εντοπίστηκαν επίσης επικίνδυνα απόβλητα, όπως δομικά στοιχεία με αμίαντο και πλαστικές δεξαμενές με υπολείμματα από χημικά υγρά άγνωστης προέλευσης.

* Οι φωτογραφίες είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.