Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον αριθμό των κέντρων εμβολιασμού όταν θα υπάρξουν τα εμβόλια, ξεπεράσαμε σήμερα τους 200.000 το σύνολο και φτάνουμε περίπου τις 2.000 την ημέρα δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολιασμών είπε, στους δημοσιογράφους Γιάννη Πιτταρά και Δημήτρη Κοτταρίδη, πως σωστά η Ε.Ε. ως μπλοκ διαπραγματεύτηκε και για τις πιο μικρές χώρες. Κάποιες εταιρείες αναθεωρούν χρονοδιαγράμματα, κάποιες άλλες κάνουν συνεργασίες ελπίζουμε να υπάρξει μία εξομάλυνση το δεύτερο τρίμηνο, περιμένουμε άλλωστε και άλλα εμβόλια όπως της Johnson&Johnson. Αυτή τη στιγμή είτε κάποιες εταιρείες έχουν πρόβλημα στα εργοστάσια παραγωγής είτε έχουν δώσει την παραγωγή σε όλα τα εργοστάσια, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, περιγράφοντας την επικρατούσα κατάσταση.

Ως προς το θέμα των μεταλλάξεων ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε πως πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν λίγο περισσότερα κρούσματα και περιμένουμε την Πέμπτη τα επόμενα αποτελέσματα. Αναμένουμε, υπογράμμισε, μια αυξητική τάση, από τη στιγμή που έχουμε ανοίξει τα μαγαζιά και τα σχολεία, όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυτό βοηθάει στη μετάδοση του κορονοϊού. Λελογισμένα και με πολλά μέτρα προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα, είναι δύσκολη η άσκηση μεταξύ του να ανοίξεις τη δημόσια ζωή και να προστατεύσεις τη δημόσια υγεία. Αν δούμε και τις επόμενες μέρες ανησυχητικά στοιχεία προφανώς θα πάρουμε και τα κατάλληλα μέτρα.

Εκτίμησε ότι οι επόμενοι μήνες είναι αρκετά δύσκολοι. Τα μέτρα αυστηρά και ελπίζουμε στον εμβολιασμό, στις σωστές παραδόσεις στο χρόνο τους ώστε να οικοδομήσουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει μια σχετική κανονικότητα προς το καλοκαίρι.

Για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων τόνισε πως «καθημερινά συνεδριάζουμε και αξιολογούμε τα στοιχεία. Επειδή και χθες υπήρχε μια αύξηση στα κρούσματα της Αττικής, θέλουμε και στοιχεία της Πέμπτης για να δούμε για τα μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα μας. Θα τα αξιολογήσουμε όλα στη συνέχεια».