Σε τρεις περιφέρειες και συνολικά δέκα περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων προστέθηκαν την τελευταία στιγμή η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα μένουν ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα εμπορικά καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν συμφωνεί με τις αποφάσεις τις Κυριακές, τελικά υπέγραψε την απόφαση η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το μέτρο θα έχει άμεση εφαρμογή και θα επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητά του τον Μάρτιο του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως η σχετική υπουργική απόφαση, που όπως είχε προαναγγελθεί, θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι σήμερα 7η Ιουλίου 2014, είναι προαπαιτούμενη δράση για τον επόμενο έλεγχο της τρόικα.

Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις παραπάνω περιοχές θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Οι περιοχές είναι:

– Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας
– Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης
– Το Πικέρμι
– Η Ραφήνα
– Η Χαλκιδική
– Η Ρόδος
– Η Κως
– Η Σύρος
– Η Μύκονος
– Η Σαντορίνη

Την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουλίου, ξεκινούν οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 30 Αυγούστου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όλα τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την Κυριακή 20 Ιουλίου, καθώς αποτελεί την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Βεβαίως, εάν εφαρμοστεί άμεσα η νέα υπουργική απόφαση, τότε θεωρητικά μπορούν τα καταστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές να λειτουργήσουν ήδη από την ερχόμενη Κυριακή, 13 Ιουλίου.