Από αύριο το βράδυ και τις επόμενες 2-3 μέρες θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα της αποτελεσματικότητας του μικρού αυτού lockdown, που θα επιτρέψει την οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, ακολουθούμενο από το άνοιγμα της αγοράς. Αυτό είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής νανοτεχνολογίας και διευθυντής εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης

Ο κ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. «Η μετάδοση είχε φτάσει σε ταχύτατα μεγάλες διαδόσεις στο τέλος του Οκτωβρίου. Κράτησε πολλές μέρες η προσπάθεια να πέσει εκείνο το μέγιστο της ταχύτητας μετάδοσης. Για να πέσει η κορυφή προς τα κάτω, σε μία εβδομάδα αρχίζουν και φαίνονται οι μειώσεις. Στη Θεσσαλονίκη σταθεροποιήθηκε σε μία εβδομάδα και σιγά σιγά ξεκίνησε η ελάφρυνση» είπε.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η κυβέρνηση πήρε μια στρατηγική απόφαση», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ. «Δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στην παιδεία από ό,τι στην αγορά, στην οικονομία. Για να μπορέσει λοιπόν να ανοίξει αυτόν τον τομέα, που είναι μεγάλος και επηρεάζει πολύ κόσμο, πήρε αυτήν την απόφαση».

Πότε όμως θα ξέρουμε με βεβαιότητα αν αποδίδουν τα μέτρα;

«Αυτό που βλέπουμε εμείς -θα έχουμε καλύτερη εικόνα από αύριο το βράδυ και τις επόμενες ημέρες- είναι ότι ο αριθμός δεν ξέφυγε τόσο πολύ: Στις 13-14 Δεκεμβρίου βλέπαμε ότι με τον αριθμό μετάδοσης που είχαμε, ίσως να ξεφεύγαμε λίγο παραπάνω απ’ ότι έχουμε σήμερα. Φαίνεται ο κόσμος άκουσε τις παροτρύνσεις. Εντούτοις όμως είμαστε στις μεταδόσεις γύρω στο 1.000 σήμερα, και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ξεκινήσει το άνοιγμα των σχολείων με ένα τόσο υψηλό δείκτη. Το πόσο θα κατέβει αυτός, θα φανεί από αύριο το βράδυ και την Τετάρτη, που θα πέσει. Ήδη από την αρχή του μικρού αυτού lockdown φαίνεται και ελπίζουμε μέχρι την Κυριακή να έχουμε μία σημαντικότερη πτώση. Αν έχουμε μια επιτυχία, να φτάσουμε δηλαδή στα 500 κρούσματαμέχρι την άλλη Κυριακή, θα είναι πολύ καλύτερο από εκεί που βρισκόμασταν χθες το βράδυ», ανέφερε ο κ. Λογοθετίδη

Ακούστε τι είπε:

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.