Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων (Πέμπτη 24/12) ο καθηγητής Υγειονομικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Όπως τόνισε τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν αισιοδοξία καθώς ο συντελεστής μεταδοτικότητας είναι κάτω από 1% σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι η επανεκκίνηση του ανοίγματος της κοινωνίας θα είναι πάλι σταδιακή. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και ίσως και τα λύκεια» δήλωσε συμπληρώνοντας ότι στο τέλος του μήνα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου.

Επίσης συνέστησε προσοχή κατά την περίοδο των εορτών επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τρόπο που θα αντιδράσει ο κόσμος, γιατί είναι κουρασμένος.

Αναφερόμενος στα εμβόλια, δήλωσε ότι  «αν η ροή των εμβολίων είναι ικανοποιητική τους επόμενους μήνες και αν έχουμε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, το καλοκαίρι θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Εστιάζοντας στον εμβολιασμό των υγειονομικών, σημείωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν.

«Ετοιμάζουμε και μια μελέτη για δούμε τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Είχαμε κάνει μια παρόμοια το 2009 για τον Η1Ν1 και τότε υπήρχε μεγαλύτερη αντίδραση στο εμβόλιο. Πολύ λίγοι το έκαναν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι γιατροί αποτελούν πρότυπα στην κοινωνία και πρέπει να πειστούν πρώτα αυτοί για την ασφάλεια των εμβολίων για να ακολουθήσουν και οι πολίτες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.