Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) για την Ελλάδα για το 2021 υπέγραψαν σήμερα διαδικτυακά ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, και η εκτελεστική διευθύντρια του ευρωπαϊκού οργανισμού, Νίνα Γκρέγκορι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων, η επιστημονική, τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη του EASO στην Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Συγκεκριμένα, οι τεχνικές και επιστημονικές ομάδες του Οργανισμού θα υποστηρίζουν το σύστημα ασύλου, τη μονάδα Δουβλίνου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την Αρχή Προσφυγών και τη Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων Άσυλο.

«Η ενίσχυση της παρουσίας του EASO στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας», σημειώνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως εξηγεί, «το νέο επιχειρησιακό σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, και του συντονισμού δράσεων, που σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, αλλά συνολικά η Ευρώπη».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χέλμουτ Τάιχμαν, σε συνέχεια της χθεσινής ολοκλήρωσης του προγράμματος μετεγκατάστασης παιδιών με σοβαρές ασθένειες και των μελών των οικογενειών τους στη Γερμανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, ο κ. Κουμουτσάκος ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εσωτερικών για την έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Γερμανία, ενώ ο κ. Τάιχμαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «άνευ προηγουμένου» επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.