Για τις εκκλησίες και το πώς θα πραγματοποιηθούν οι λειτουργίες τις εορτές μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας Δικαιάκος και εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας Δικαιάκος.

Όπως διευκρίνισε οι πιστοί θα μπαίνουν φορώντας μάσκα ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται δογματικό θέμα για το κουταλάκι μιας χρήσης στη Θεία Κοινωνία».

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τον τρόπο με το οποίο γίνεται η Θεία Κοινωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιείται κουταλάκι μιας χρήσης, ο Μητροπολίτης, τόνισε ότι «είναι μια μακρά συνήθεια αλλά μπορεί να αλλάξει με τη συμφωνία της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τις ημέρες των εορτών που θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες και θα γίνουν τρεις λειτουργίες, θα τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Θα υπάρχει επιτήρηση όσο μέσα στους ναούς για να μη ξεπερνούν τον επιτρεπόμενο αριθμό αλλά και στους εξωτερικούς χώρους για να μην επιτραπεί ο συγχρωτισμός» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία πρέπει να δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που παρατηρούνται είπε πως οφείλονται στην παράταση των μέτρων. «Οι ιερείς δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις από τους πιστούς για το άνοιγμα των Εκκλησιών» τόνισε.

Τέλος κάνοντας ειδική αναφορά στον εμβολιασμό επεσήμανε πως η Εκκλησία, είχε ζητήσει από την επιτροπή Βιοηθικής ένα κείμενο με τις θέσεις της. Εξήγησε δε, ότι η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από γιατρούς ενώ προεδρεύει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας. Καθώς τελικά, δεν υπήρξε συμπέρασμα του κειμένου, οι ιερείς έχουν συμφωνήσει να τηρούν συγκεκριμένη γραμμή παραπέμποντας τους πιστούς στους γιατρούς τους που γνωρίζουν κιόλας την κατάσταση της Υγείας τους.