Τα 1.882 φτάνουν τα κρούσματα σήμερα 3/12 ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 100. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι 622.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:  Σήμερα ανακοινώνουμε 1882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111537, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4958 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29474 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

622 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 177 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 620 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 100 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2706 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1085 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πέτσας: Νέα παράταση του lockdown έως και τις 14 Δεκεμβρίου

Νέα παράταση του lockdown για ακόμα μία εβδομάδα, έως και τις 14 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί, ανακοίνωσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό, προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει τη στιγμή αυτή μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση. Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά, όπως είπε.

Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ωστόσο τα καταστήματα με εποχιακά είδη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, «κατ’ εξαίρεση», όπως είπε.

Παράλληλα θα επιτρέπεται και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Πέτσας τόνισε πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη και πως στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου τα εμβόλια θα φτάσουν και στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και εθελοντικός.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποκείμενων νοσημάτων, και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θα υπάρξουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι να εμβολιάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού είχαν αρχικά ισχύ έως τις 30 Νοεμβρίου, η πρώτη παράταση ισχύει έως τις 7 Δεκεμβρίου και πλέον η νέα παράταση οδηγεί την εφαρμογή τους έως τις 14 του μήνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μία απόφαση που φέρνει εξελίξεις στην Ελλάδα: Νόμιμη η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία όταν οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν

Πολλά θύματα από τη μεγάλη έκρηξη κοντά στο Μπρίστολ

Σεισμός στη Σάμο: Συγκλονιστικό βίντεο με το τσουνάμι που χτύπησε το νησί