Στα 2.186 είναι τα κρούσματα σήμερα 2/12 ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 613 . Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν καταγραφεί 89 νέοι θάνατοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Σήμερα ανακοινώνουμε 2186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109655, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4949 (4.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29023 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

613 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 611 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1055 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εμβόλιο κορονοϊού – Ελλάδα: Πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα – Η συμβολική κίνηση πριν φύγει το 2020

Για το φλέγον ζήτημα των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, την έγκριση και τη διάθεσή τους αλλά και πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος,

Οι δύο επιστήμονες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον απόηχο της ενθαρρυντικής είδησης πως ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία, εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και μάλιστα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δυο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA από τα εμβόλια και εξήγησε ότι θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων.

Διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολίων είναι εξασφαλισμένη αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών.

Όπως είπε ο πρύτανης, δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια μήπως υπάρχει κάτι που δεν έχουμε μάθει ή μας έκρυψαν καθώς σε αυτή την φάση των μελετών δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ο κ. Μανωλόπουλος συμφώνησε λέγοντας επιπρόσθετα ότι τα δεδομένα των εμβολίων αλλά και τα πρωτόκολλα έχουν όλα δημοσιευθεί και η έγκριση των εμβολίων είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό θέμα.

Για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς, ο καθηγητής εξήγησε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τη στρατηγική της αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι θα προηγηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Στην Γαλλία θα συνεχίσουν με τους οίκους ευγηρίας και μετά με τις ευπαθείς ομάδες και στις ΗΠΑ η σειρά θα είναι αντίστροφη, εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 εκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.

Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχετε σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Την Παρασκευή ο οδικός χάρτης για την έξοδο από το lockdown – Σχολεία από το νέος έτος, κλειστή η εστίαση

Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα της Θεσσαλονίκης: Σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό μείωσης του ιικού φορτίου

Σεισμός στη Θήβα: Πόσο πιθανό είναι να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα – Τι είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού

Επίθεση με αυτοκίνητο στο Τρίερ: Θρήνος για τα μέλη της ελληνικής οικογένειας που σκοτώθηκαν στο περιστατικό

Άστραψε και βρόντηξε κατά της Αστυνομίας ο Αλέξης Κούγιας: Αν ήταν στο χέρι μου θα τους μήνυα