Τα έξοδα κηδείας που χορηγεί ο ΟΓΑ βάζει στο στόχαστρό του το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με το «Έθνος», ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης υπογράφει απόφαση με την οποία αλλάζει τα παραστατικά που πρέπει να προσκομίζουν όσοι καταθέτουν αίτηση για τα έξοδα κηδείας.

Πλέον θα απαιτείται και πρωτότυπο τιμολόγιο του γραφείου τελετών (ή δελτίο παροχής υπηρεσιών), ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια φοροδιαφυγής.

Κάθε χρόνο το Ταμείο των αγροτών καταβάλλει 30 εκατομμύρια ευρώ για έξοδα κηδειών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση αναλυτικών τιμολογίων. Υπολογίζεται πως οι ετήσιες απώλειες από τη φοροδιαφυγή μπορεί να φτάνουν τα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο πως η τακτική αυτή ακολουθείται για πάνω από 30 χρόνια, είναι εμφανές ότι το δημόσιο ταμείο υφίστατο τεράστιες απώλειες.

Την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας προκάλεσε η διαπίστωση πως αρκούσε μία βεβαίωση, από τον ιερέα, για το γεγονός της τέλεσης της κηδείας για να καταβληθούν τα χρήματα στους συγγενείς του αποβιώσαντος ασφαλισμένου (800 ευρώ). Δηλαδή μέχρι τώρα δεν απαιτείτο η προσκόμιση αναλυτικών τιμολογίων για τα ποσά που έχουν καταβληθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής. Μάλιστα ερωτηματικά υπάρχουν και για το κατά πόσο υπήρξαν και άλλες παρατυπίες -όπως για παράδειγμα η προσκόμιση πλαστών εγγράφων- από επιτήδειους.