Η τρίτη ηλικία αποτελεί μια εξελικτική περίοδο της ζωής του ανθρώπου αποτελούμενη από πολλές αλλαγές, τις οποίες βιώνει τόσο ο άνθρωπος που την διανύει, όσο και το κοντινό του περιβάλλον. Σαφώς, αν θέλουμε να σκεφτόμαστε την θετική και αισιόδοξη πλευρά του κάθε πράγματος, μπορούμε σίγουρα να ακολουθήσουμε το γνωστό μότο «κάθε ηλικία έχει τα δικά της καλά». Παρόλα αυτά, ξέρουμε όλοι μας περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων που δυστυχώς αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής ή πνευματικής υγείας, καθιστώντας τους ανίκανους για την αυτοεξυπηρέτησή τους. Πολλές φορές η φροντίδα των συγκεκριμένων ανθρώπων από τα παιδιά τους ή τα συγγενικά τους πρόσωπα φαντάζει δύσκολη, μέσα στους κατά τ’ άλλα γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας καθιστώντας την επιλογή μιας άλλης μορφής φροντίδας απαραίτητη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας φροντίδας, είναι μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ή αλλιώς ένας οίκος ευγηρίας. Η σημασία της λέξης ευγηρία, αναφέρεται στα καλά ή εύκολα γεράματα, με βάση τα συνθετικά της (εὖ + γῆρας). Είναι γεγονός ότι πολλές φορές η επιλογή μιας τέτοιας μονάδας από το ίδιο το άτομο ή τον άνθρωπο που αναλαμβάνει την φροντίδα του, είναι μια δύσκολη απόφαση και προκαλεί συναισθήματα άγχους και φόβου. Σκέψεις και προβληματισμοί όπως αυτοί είναι απόλυτα κατανοητοί από το προσωπικό των πλέον σύγχρονων μονάδων φροντίδας, για το λόγο αυτό προσπαθούν μέσα από την σωστή οργάνωση της μονάδας, να προσφέρουν στους φιλοξενούμενους μια ποιοτική και δημιουργική ζωή ανταποκρινόμενη στις δυνατότητες τους. Ακόμη, σε μια τέτοια μονάδα οι ηλικιωμένοι εξασφαλίζουν την καθημερινή τους φροντίδα σε προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν, χάρη στην ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού και την άμεση ανταπόκριση στις έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Συνοπτικά λοιπόν, θα μπορούσαμε να έχουμε στο νου μας πως ένας φιλοξενούμενος ηλικιωμένος, παρευρισκόμενος σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων μπορεί να έχει τα εξής οφέλη:

  • Καθημερινή Φροντίδα: Ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας ενός ηλικιωμένου μέσα στην μονάδα φροντίδας, είναι η προσοχή και η βοήθεια που εισπράττει σε καθημερινή βάση για τις ανάγκες του. Το προσωπικό προφέρει την απαραίτητη βοήθεια για στην ένδυση, το μπάνιο και το φαγητό των φιλοξενούμενων, διευκολύνοντας τους, ειδικά όταν για κάποιους καθημερινές δραστηριότητες σαν αυτές έχουν μετατραπεί δύσκολες στην υλοποίηση, λόγω των προβλημάτων υγείας.
  • Έλεγχος προβλημάτων υγείας και αποκατάσταση:
  • Το κομμάτι της κοινωνικοποίησης:

Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα οφέλη, προσφέρονται από μια Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων όπως είναι ο Άγιος Στυλιανός. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει δημιουργηθεί με κύρια προτεραιότητά της την στοργή και την αγάπη προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας, και καθ’ αυτόν τον τρόπο πορεύεται. Μάθετε περισσότερα με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα της μονάδας, agstylianos.gr.