Στο «τιμόνι» της Pfizer που θα δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους, με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, βρίσκεται ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο ομογενής από τη Θεσσαλονίκη είναι στο τιμόνι του φαρμακευτικού κολοσσού που φαίνεται πλέον, ότι αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη εναντίον της πανδημίας της Covid -19, μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που ετοιμάζει, παρουσιάζει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 90%, ανοίγοντας τον δρόμο για την κυκλοφορία του.

Ο Δρ. Άλμπερτ Μπούρλα, πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, είναι στον όμιλο για περισσότερα από 20 χρόνια και με την εμπειρία του, έχει οδηγήσει την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων και σε μια ισχυρή θέση σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς.

Το 2016, είχε μιλήσει στον Ant1 για την απόφαση που πήρε πριν από 27 χρόνια, να φύγει στην Αμερική: «Θυμάμαι τη μαμά μου να κλαίει τον πατέρα μου να είναι συγκινημένος που φεύγω στην ξενιτιά, αλλά δεν ήταν έτσι, έζησα σε πολλές χώρες, το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι  δεν είχα ποτέ στόχο την επόμενη θέση ήθελα ότι κάνω να το κάνω καλά».

Οι δικοί του άνθρωποι είναι περήφανοι για την μεγάλη του επιτυχία.

Ο πεθερός του, μιλά μαζί του στο τηλέφωνο τακτικά και αστειεύεται μαζί του. «Πιστεύω θα είναι η λύση του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη…απλός σεμνός, τον γνώρισα όταν ήταν ερωτευμένος με την κόρη μου λίγο πριν αρραβωνιαστούν και με κέρδισε κι εμένα…είμαι πολύ ευτυχισμένος που είναι γαμπρός μου, πιστεύω θα βοηθήσει να γλιτώσουμε από αυτό το βάσανο…επειδή είμαι κι εγώ 84 δεν χρειαζόταν να μου το πει βέβαια αλλά λέει προσοχή να σας βρούμε καλά… μιλάμε κυρίως τα σαββατοκύριακο γιατί τις άλλες μέρες είναι πραγματικά πνιγμένος, με την κόρη μου μιλάμε πιο τακτικά και της λέω, πες τον άντρα σου να μου στείλει μια σακούλα εμβόλια για την παρέα, γελούσε», τονίζει ο Tζακ Αλχανάτης.

Φίλοι και συμφοιτητές του, που τον γνώρισαν στα πρώτα του δύσκολα βήματα στη Θεσσαλονίκη, μιλούν για τον δικό τους άνθρωπο.

«Είναι μια νότα αισιοδοξίας για την Ελλάδα ο κ Μπουρλά, ο δικός μας Άκης, το καρντάσι μας γέννημα θρέμμα Θεσσαλονίκης …ξεκίνησε ως φαρμακευτικός αντιπρόσωπος, γύριζε την ελληνική επαρχία, Λαγκαδά κλπ , δεν ήθελε να πάει στην Αθήνα γιατί είναι Θεσσαλονικιός με 4 λάμδα και αρειανός, αλλά έφυγε τελικά…μετά Πολωνία, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη συναντιόταν συχνά με τον Τραμπ θα συναντιέται, είμαι σίγουρος και με τον Μπάιντεν, σημειώνει ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής φαρμακολογίας.

«Είναι ένας φιλικός καθημερινός άνθρωπος, τον αγαπούμε και τον εκτιμούμε όλοι όσοι τον γνωρίζουμε», δηλώνει ο Θεόδωρος Καράογλου, υπουργός Μακεδονίας- Θράκης.

Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η μεγάλη του αγάπη λένε και τα καλοκαίρια ο Άλμπερτ Μπουρλά την επισκέπτεται για να ξεκουραστεί δίπλα στους δικούς του ανθρώπους.

«Ακόμη και αν εγκριθεί το εμβόλιο θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες  –  Φοράτε τις μάσκες»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έστειλε μήνυμα μέσω twitter πως ακόμη και αν εγκριθεί το εμβόλιο του κορονοϊού, θα πρέπει όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Ο κ. Μπουρλά έστειλε το μήνυμα πως όλοι θα πρέπει να φοράνε τις μάσκες τους, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

«Το εμβόλιο για τον Covid-19, εάν εγκριθεί, θα είναι ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων, εθνικών και κρατικών προγραμμάτων πρόληψης, αλλά όχι το μόνο», αναφέρει αρχικά στο μήνυμά του στο twitter ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Στη συνέχεια ο CEO της Pfizer προσθέτει: «Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και των τοπικών αρχών υγείας – και θυμηθείτε να φοράτε τις μάσκες σας».

Από την Θεσσαλονίκη στον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer

«Ναι, γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου» είχε δηλώσει ο Άλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούνιο στον Αλέξη Παπαχελά και την «Καθημερινή».

«Πήγα στο γνωστό σχολείο της Θεσσαλονίκης, το 10ο, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, οι Θεσσαλονικείς το ξέρουν καλά. Πανεπιστήμιο πήγα στην κτηνιατρική σχολή στο ΑΠΘ και μετά που αποφοίτησα συνέχισα στο πανεπιστήμιο με στόχο να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα, τελείωσα το διδακτορικό μου και πήγα στον στρατό. Μετά ξαναγύρισα στο Αριστοτέλειο για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να γίνω πανεπιστημιακός.

Αλλά εκείνη τη στιγμή επενέβη η Pfizer και άλλαξε τελείως τον δρόμο μου, μου ζήτησαν να γίνω μέλος της ομάδας τους στην Αθήνα. Στην αρχή δεν ήθελα καθόλου, για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν γιατί ήθελα να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα και ο δεύτερος γιατί όπως κάθε Θεσσαλονικιός, δεν ήθελα να ζήσω στην Αθήνα.

Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο του κόσμου για εμάς. Τελικά δέχθηκα, με στόχο να κάτσω ένα-δύο χρόνια να ασχοληθώ με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσω στο πανεπιστήμιο.

Αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τελικά ερωτεύτηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα. Το γεγονός μου άλλαξε τελείως τις πεποιθήσεις, γιατί η Αθήνα ήταν μία από τις οκτώ μετακινήσεις που έκανα. Ζήσαμε με τη γυναίκα μου σε οκτώ διαφορετικές πόλεις από πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να φτάσω εδώ που είμαι τώρα.

Η ελληνικότητά μου είναι έντονη, οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει. Ας μην ξεχνάμε ότι έφυγα μεγάλος από την Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν ήδη 34-35 χρόνων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα χρόνια που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου να τα περάσω στην Ελλάδα. Όλοι οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε. Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί. Κάθε καλοκαίρι», ανέφερε, μεταξύ άλλων.